El somni de Verne


TONI AYALA (text)

Imaginar-nos un món amb naus voladores que arriben a l’espai o que sobrevolen els edificis de les grans ciutats és ben fàcil, perquè, si fa no fa, ja hi vivim i, a sobre, el cinema de ciència-ficció ens apropa encara més aquestes imatges que cada cop són menys futuristes.

La humanitat sempre ha tingut tendència a avançar-se als edeveniments i als avenços tècnics mitjançant, per exemple, la literatura o, més modernament, el cinema. Jules Verne, al segle XIX, ja va imaginar-se el viatge a la Lluna, que es va fer realitat al s. XX.

Sens dubte, un dels artilugis que ens apropa més a aquest present futur (o futur ja ben present) són els drons. Sovint són notícia per provocar maldecaps, com el caos aeri viscut a l’aeroport de Gatwick per la presència d’aquests artefactes voladors.

Tot i aquests incidents, la utilització de drons, si bé s’empra -com gairebé tot- també per a la guerra, té usos quotidians molt útils per a les persones. I, sense oblidar que en cal una bona regulació, el seu ús s’ha estès cada cop més entre la població.

Els cossos de policia de diversos països ja utilitzen els drons per al rescat de persones, així com per a localitzar els delinqüents. El passat mes d’octubre, per exemple, va ser delingut a Boston un violador que tenia segrestada a una noia de 16 anys gràcies a la càmera tèrmica d’un avió no tripulat.

A Indonèsia, els drons estan ajudant a evitar la disminució de la població d’oragutans, mentre que a Rwanda s’estan emprant per transportar subministraments mèdics i sang per a les transfusions. A Tanzània, estan duent a terme un programa per millorar el mapeig del país per tal de prevenir desastres naturals.

Els drons també estan ajudant a millorar la vida de les persones i dels animals. A Austràlia és ben sabuda la difícil coexistència entre banyistes (sobretot, surfistes) i els grans taurons. Doncs bé, les autoritats fan servir els avions no tripulats per monitoritzar els esquals i evitar incidents amb els humans.

Només són alguns exemples de les moltes utilitats dels drons. Però, aquests no són els únics aparells que ens apropen més al nostre futur de ciència-ficció. En ple debat sobre els cotxes autònoms o els patinets elèctrics, pren cada cop més força la possibilitat de transportar-nos en vehicles privats voladors.

Un d’aquests projectes és l’Speeder, la moto voladora. Ja se sap que la policia de Dubai utilitzarà les hoverbikes per patrullar a partir de l’any que ve. De fet, empreses com Jetpack Aviation (JPA) ja permeten reservar les primeres unitats dels Speeders previ pagament de 10.000 dòlars (el preu total és de 380.000 dòlars).

El futur, doncs, és a tocar.


Post a Comment