El poble dels avis


TONI AYALA (text i foto)

Pescueza és un petit poble d’Extremadura més de dos terços de la població del qual són persones grans. Els avis i àvies suposen la gran majoria dels 168 habitants.

Fins al 2007, la localitat va afrontar 17 anys consecutius sense naixements. Però, avui dia, ja hi ha infants, gràcies al projecte ‘Queda’t amb nosaltres’, en el qual treballen diverses famílies. Es va posar en marxa el 2011 i, en els últims 10 anys, hi han nascut 13 nens.

Hi va haver un moment en què, si no s’hi posava solució, el poble corria el risc de desaparèixer, com tants d’altres de l’Espanya més rural. Així va néixer el programa ‘Queda’t amb nosaltres’, que cuidava dels avis i de les àvies. Ha tingut tant d’èxit que fins i tot la BBC britànica li ha dedicat un reportatge.

Tot va començar el mateix 2011, quan va obrir les portes el Centre de Dia. Però, en realitat, tot el poble és com una gran residència de la tercera edat a l’aire lliure, amb l’ajuda sobretot de les noves tecnologies.

Cada matí, un cotxe elèctric recull als ancians per a traslladar-los fins al Centre de Dia. També s’hi ha implantat un sistema de televigilància avançada, que està instal·lat en les cases del poble i que permet als avis activar una alarma en cas que necessitin ajuda o auxili.

A més, s’han instal·lat uns passamans als carrers més transitats per tal d’ajudar als ancians a arribar amb més facilitat al consultori mèdic, al centre de dia o a l’església.

El més important d’aquesta iniciativa és que, mitjançant aquestes mesures per ajudar a la gent gran, Pescueza ha evitat convertir-se en una població fantasma i, ara, infants i noves famílies li estan imprimint una nova vida.