La Xina i els ‘amics’ colombians


TONI AYALA (text i foto)

En plena guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, el govern xinès acaba d’activar un acord bilateral amb Colòmbia, el país que els nord-americans consideren públicament com “el millor amic” que tenen a l’Amèrica Llatina.

El president xinès Xi Jinping sembla que té clar que la millor defensa davant de Donald Trump és un atac. Tant és així que es calcula que, entre 2002 i aquest 2019, la Xina haurà invertit un total 240 milions de dòlars a Colòmbia, mentre que ja ha confirmat uns altres 1.000 milions en projectes energètics, segons ha reconegut el mateix govern colombià.

Pequín, a més, finançarà amb 400 milions una carretera estratègica per a Colòmbia, ja que unirà Medellín amb les zones agràries del departament d’Antioquia (nord-est).

Un altre pacte al qual han arribat és que, a partir del 2020, Colòmbia enviarà a la Xina almenys quatre milions de caixes de plàtan colombià, entre altres productes agropecuaris. De fet, les importacions xineses ja han començat, amb més de 600 tones d’alvocat (palta) que sortiran des de Colòmbia a la Xina.

El tractat entre Colòmbia i la Xina inclou projectes energètics, construcció de carreteres, beques per a joves colombians, importació de fruites i verdures i la repatriació de ciutadans colombians detinguts a la Xina per delictes.

La jugada de Xi Jinping arriba en plena guerra d’arancels amb els Estats Units. La partida contiua oberta.