La dama de la pols


TONI AYALA (text)

La ‘dama de la pols’ o ‘dust lady’ és, segurament, una de les figures contemporànies que més ens pot fer reflexionar sobre el valor de la vida i sobre com ens pot arribar a canviar tot per culpa dels esdeveniments que ens envolten i que, sovint, no podem controlar.

Darrera de la ‘dama de la pols’ hi havia una dona, Marcy Borders, que es va fer famosa arreu del món quan va ser fotografiada totalment coberta de pols just després dels atacs contra les Torres Bessones de Nova York de l’11 de setembre del 2001.

Des de llavors han passat 18 anys i Marcy Borders ja no és entre nosaltres. Va morir a l’agost del 2015 a conseqüència d’un càncer. Havia aconseguit sobreviure als atemptats de les Torres Bessones, però, com a d’altres supervivents, allò li va passar factura la resta de la seva vida.

Quan va ser fotografiada pel fotògraf Stan Honda, tenia el seu rostre i tot el seu cos cobert per la pols que va embolcallar la Zona Zero després que els edificis es van ensorrar. Ella havia aconseguit refugiar-se en un edifici pròxim a les torres.

Aquell 11 de setembre del 2001, Borders, nascuda en Nova Jersey, tot just complia el seu primer mes de feina en el Bank of America, les oficines del qual es trobaven en el pis 81 de la Torre Nord del World Trade Center.

“L’edifici va començar a tremolar i a balancejar-se. Jo vaig perdre tot el control. Vaig lluitar a la meva manera per sortir d’aquell lloc”, va declarar Borders al diari Daily Mail el 2011.

El seu cap li va ordenar que no sortís, però ella va decidir fugir per les escales i es va refugiar en el vestíbul d’un edifici pròxim, on va ser fotografiada per Stan Honda. Va ser la seva mare qui la va veure en aquella foto l’endemà. Llavors, Borders i el fotògraf es van conèixer.

En els anys posteriors als atacs, Borders va patir quadres de depressió severa i addicció a les drogues. Fins i tot va perdre la custòdia dels seus dos fills. No obstant això, després d’una temporada en rehabilitació, va aconseguir desintoxicar-se i va recuperar la custòdia dels fills.

Tanmateix, al novembre del 2014, es va conèixer que patia de càncer d’estómac. Pocs mesos després, va morir.

Com la ‘dama de la pols’, milers de persones que es trobaven en la Zona Zero aquell 11-S van ser diagnosticades amb càncer en anys posteriors, sobretot, el personal que va treballar en els enderrocs dels edificis en els dies i setmanes posteriors als atemptats. Tot plegat va portar a la creació d’un fons compensatori durant el govern de Barack Obama.

Després de la seva defunció el 2015, Juan Borders, cosí de Marcy, va afirmar que era una “heroïna”.

Tenia raó.