La Llei Olimpia


TONI AYALA (text)

Olimpia Coral Melo Cruz era una estudiant destacada que sobresortia a nivell internacional en concursos de debat. Tenia 18 anys quan un vídeo sexual va acabar amb la seva reputació. Vivia a la petita localitat de Huauchinango, a l’estat de Puebla, en el centre de Mèxic.

Aquesta ciutat ha estat reconeguda en el sector turístic com a “poble màgic”, però, per a ella, es va convertir en un malson perquè tothom parlava del vídeo en el qual ella sortia nua.

La coneixien com “la gordibuena de Huauchinango”, una forma despectiva de definir al cos d’una dona amb corbes. El seu xicot, amb qui portava sis anys de relació i amb qui havia fet el vídeo (ell no s’identificava en les imatges) va negar que fos ell qui el va divulgar.

Olimpia va ser víctima del que es coneix com a ‘sexting’, un fenomen que a Espanya també ha tingut algun episodi tràgic.

La noia es va tancar a casa seva. No volia sortir al carrer. I, durant vuit mesos no va trepitjar l’exterior. De fet, va intentar suïcidar-se en tres ocasions.

Però, després d’un llarg procés, va entendre que ella era la víctima d’un tipus de violència. I no només això, sinó que va començar a investigar a fons aquest fenomen, fins al punt d’escriure una iniciativa de llei.

Ara, amb el suport de dones de tot Mèxic, que cada cop estan més organitzades, ha aconseguit que la llei de delictes contra la intimitat sexual, coneguda com a “Llei Olimpia”, s’hagi aprovat en 11 dels 31 estats de Mèxic. A més, està sent discutida en la capital del país, on hi ha hagut recentment manifestacions de dones contra la violència sexual.

Aquesta és, doncs, la història d’una dona que ha sigut víctima i, finalment, prou forta com per intentar canviar les coses per evitar que hi hagi més víctimes. La paraula clau: “sororitat”.