Stan Lee, caricaturitzat amb els seus herois. / Foto: comicbook

Stan Lee, SL


TONI AYALA (textos)

En la darrera piulada en el compte de Twitter d’Stan Lee no hi havia cap rastre de l’univers multicolor dels seus personatges, sinó un fons negre sobre el qual, amb lletres blanques, s’hi podia llegir: “1922-2018. Excelsior!”.

La mort del pare de Spider Man als 95 anys -la mateixa edat que tenia la seva esposa, Joan Lee, quan va morir l’any passat- ha deixat orfes els seguidors de Marvel.

Al llarg de la seva carrera, Stan Lee ha creat o co-creat nombrosos personatges que avui dia ja han traspassat les pàgines del còmic per omplir les pantalles de cinema, com Els Venjadors, Daredevil, Iron Man, Hulk, Pantera Negra, els X-Men, Thor o els Quatre Fantàstics.

Segurament, un dels homenatges més significatius que se li han fet a les xarxes socials ha anat de la mà de l’equip de rodatge de la popular telesèrie The Big Bang Theory, en la qual va aparèixer Stan Lee en algun capítol. “La teva llegenda continuarà”, han destacat Sheldon Cooper i companyia.

Nom i cognoms

En un d’aquells capítols, l’astrònom indi Rajesh Ramayan Koothrappali, àlies Raj, interpretat per l’actor Kunal Nayyar, va fer riure tothom fent notar que bona part dels personatges de Stan Lee tenen un cognom que comença per la mateixa lletra que el nom, especialment, els dolents.

Per demostrar-ho, en va posar nombrosos exemples, entre els quals Happy Hogan (amic d’Iron Man), Curt Connors (de Spiderman), Fin Fang Foon (també d’Iron Man), Victor Von Doom (malvat d’Els Quatre Fantàstics, que en la versió original també segueixen la regla de la repetició d’inicials: Four Fantastic), Pepper Potts (l’amiga d’Iron Man), Sue Storm (la dona invisible) o Stephen Strange (Dr. Estrany / Dr. Centella).

Per tant, HH, CC, FF, VV, FF, PP, SS, SS… Encara que les inicials que realment importen són l’SL de Stan Lee. Aquestes, però, no es repeteixen, com igualment sembla irrepetible que hi hagi un altre creador de superherois tant popular i prolífic. És Stan Lee, SL.