Gatet disfressat amb la capa nadalenca.

5 consells per a un Nadal amb la teva mascota


ESTHER RUIZ MARCO (‘Entre gossos i gats’ / ‘El Club de Bimba’)

Qui no ha fet mai una postal de Nadal amb la família incloent-hi el seu gos o el seu gat? Qui no li ha posat el barret de Pare Noel al seu gatet per a una fotografia? El cert és que als humans ens agrada integrar-los en les festes nadalenques. A nosaltres, com els considerem un membre més de la nostra família, ens fa feliços fer-los participar d’aquestes dates especials.

Ara bé, què sent l’animal? Quins consells podem seguir per integrar la nostra mascota al nostre Nadal sense que pateixi els excessos de les festes o sense que li afecti l’estrès? Hem triat 5 pautes d’actuació com a breu guia nadalenca:

Per integrar-los, millor no fer excessos. Si ens fa il·lusió, els hi podem fer un regalet pel Caga Tió, per Nadal o per Reis, com ara, algun tipus de menjar especial, com una gominola que els hi agradi i que sigui com un extra per les festes nadalenques. Els hi podem regalar una joguina. Als gats els hi agraden els rascadors. O algun regalet d’utilitat, com un llitet nou.

Postal nadalenca amb els gossos disfressats.
Postal nadalenca amb els gossos disfressats.


Evitem causar-los estrès. Hem de tenir en compte que, per Nadal, acostuma a venir a casa més gent i, de vegades, persones que la nostra mascota no està acostumada a veure o que només vénen un cop l’any. Aquest fet els destorba, doncs hi ha més soroll, veus desconegudes, més música, més xivarri… Els hi hem de presentar i introduir els visitants d’una forma tranquil·la, sense grans gesticulacions ni veus altes. No fem moviments bruscos i, si els nouvinguts hi fan carícies, a poc a poc, amb suavitat. En la mesura del possible, també caldria evitar els petards i els sorolls excessius, com ara la música massa alta o, fins i tot, les simbombes.


Buscar-los una zona de confort o refugi. Si observem que l’animal té un comportament diferent al de la resta de l’any, com ara si es posa a bordar en excés, el que hem de fer és o bé acompanyar-lo a fer una volta a fora o bé oferir-los també un espai on puguin estar tranquils. Que hi tingui la seva zona de confort o com el seu refugi.


Compte amb les gastroenteritis. No els hi hem de donar el menjar típic de les festes nadalenques i també evitar que els visitants ho facin un cop són a taula. Després, si no, la meitat dels gossos tenen gastroenteritis. Tampoc no cal atipar-los de menjar.


No hem de castigar l’animal. L’estrès de les festes nadalenques ve causat pels humans. Si tenen un altre comportament és per culpa nostra. Per tant, si la nostra mascota es comporta d’una forma diferent, el que no podem fer és castigar l’animal, sinó fer tots els possibles perquè se senti tranquil i bé.