Blade Runner

2019, l’any Blade Runner


TONI AYALA (textos)

El 2019 és sinònim de Blade Runner. Quan Ridley Scott va dirigir l’any 1982 a Harrison Ford en aquesta pel·lícula de culte de ciència-ficció, va situar l’acció, justament, en aquest any. Per tant, el present imaginat en el passat ha atrapat el futur.

Però, quan diem que el 2019 és l’any Blade Runner no és només joc de coincidències amb la trama del film, sinó que hi ha temes clau que toca aquest llargmetratge que, segurament, marcaran el desenvolupament d’aquest any al planeta Terra. I, això, no és ciència-ficció.

La pel·lícula de Ridley Scott està basada en la novel·la Somien els androides amb ovelles elèctriques?, de Philip K. Dick, que toca temes tant actuals com l’emigració forçada, el deteriorament del medi ambient i la falta d’empatia de la societat. Oi que això, com diem, no és ciència-ficció?

L’argument de la pel·lícula. El film, com diem, produït als anys 80 del segle XX, ens transporta a un futur no gaire llunyà (l’any 2019), quan els humans ja som capaços de crear robots físicament idèntics a les persones, però més forts i sense sentiments. Tanmateix, els androides, tant o més intel·ligents que els humans, arriben a sentir, cosa que crea un problema, ja que els humans volien esclaus per fer-los treballar a les colònies estel·lars i no robots amb consciència que puguessin protagonitzar revoltes. De fet, antigament, ja hi havia hagut una rebel·lió d’un model de robots, per la qual cosa aquests “replicants” tenien prohibida l’entrada a la Terra. Va ser llavors quan es van crear els blade runners, un cos policial encarregat de localitzar i acabar amb aquests robots indisciplinats. La pel·lícula, doncs, segueix les passes de Deckard, un blade runner, a qui s’encarrega la missió de “retirar” aquests Nexus 6 rebels que han arribat a la Terra.

La novel·la. Encara és més interessant analitzar la trama de la novel·la original, Somien els androides amb ovelles elèctriques?, ja que és quan ens adonarem de fins a quin punt aquest 2019 és, realment, l’any que va descriure Blade Runner. Veiem-ne alguns dels temes principals:

La contaminació de la Terra. L’acció transcorre diversos anys després de la pluja radioactiva, que ha contaminat el planeta. És aquí on veiem el primer gran tema, que pot marcar aquest 2019: la contaminació de la Terra i com fer-hi front. És un tema que cada cop preocupa més la Humanitat, és evident. A la ficció de la noevel·la, les persones que romanen a la Terra -i que no han anat a viure a les colònies de l’espai- s’agrupen en ciutats caòtiques on la radiació causa malalties i fa malbé els seus gens. Tots els animals estan en perill d’extinció: la pols radioactiva ha matat tots els ocells i delmat les altres espècies animals.

Amor pels animals. Tenir cura dels animals és avui dia un símbol de societat avançada. Barcelona, per exemple, és una ciutat obertament amiga dels animals. Per això, qualsevol espurna de sospita de maltractament animal és objecte de reprovació. Aquest 2019, sens dubte, la societat present continuarà avançant en la defensa dels drets dels animals, tal com descrivia el llibre futurista de Philip K. Dick. En la novel·la passa el mateix. Tenir una mascota i fer-se càrrec d’un animal es considera una virtut cívica i un símbol d’estatus social, segons la raresa de l’espècie. El protagonista de la història, Rick Deckard, tenia una ovella que va morir de tètanus.

Migrants. És evident que les migracions continuaran centrant bona part de l’atenció de l’actualitat mundial aquest any 2019. Ja sigui a la frontera d’Estats Units amb Mèxic o bé amb les pasteres al Mar Mediterrani o bé amb els intents de saltar la tanca de Melilla o bé amb l’èxode dels rohingyes de Birmània. Marxar del teu país per necessitat serà el pa nostre de cada dia aquest 2019 una altra vegada i les conseqüències que aquests moviments migratoris causaran sobre els considerats països ‘rics’ aniran in crescendo, com ho estem veient amb l’avanç de la ultradreta a Europa. És fascinat comprovar com en la novel·la que va inspirar Blade Runner ens trobem que les Nacions Unides encoratgen la gent a emigrar a colònies fora de la Terra per a preservar la raça humana dels efectes de la pols radioactiva. L’ONU utilitza mitjans com la televisió per promoure l’emigració, mitjançant frases com «Emigra o degenera! Tria!».

Empatia. Segurament, aquest 2019 pot continuar l’escalada de falta d’empatia en la nostra societat. Les desigualtats socials, que s’han fet més grans amb la darrera llarga crisi econòmica, han donat com a resultat una societat on cada cop els rics són més rics i hi ha més pobres, amb una disminució de la classe mitjana. Aquest fet ha comportat un increment de l’individualisme i una major falta d’empatia. Precisament, aquest és un dels temes centrals que planteja Blade Runner, ja que allò que diferencia els humans dels androides són els sentiments i l’empatia.

Per tant, ens podem preguntar: serem aquest 2019 els humans encara més semblants als robots de l’univers ‘Blade Runner’?….

A la novel·la que va donar peu a la pel·lícula apareix l’Òrgan d’Ànims Penfield, anomenat així pel neuròleg Wilder Penfield, que indueix emocions en els usuaris. També ens parlen del test Voight-Kampff, que és un sistema per distingir un ésser humà d’un replicant, mitjançant la formulació d’una sèrie de preguntes dirigides a detectar l’absència d’emocions. El test mesura l’activitat cerebral i el moviment dels ulls en resposta a estímuls emocionals, molts dels quals impliquen maltractament dels animals. Com que els androides no poden sentir empatia, la seva resposta emocional és significativament diferent de la dels éssers humans.

Per tant, aquest 2019, l’Any Blade Runner, estarà marcat per la lluita contra la contaninació a la Terra, per les conseqüències dels moviments migratoris forçats per guerres, catàstrofes i pobresa, i, finalment, per la recomposició d’una societat cada cop més polaritzada i que no hauria d’oblidar l’empatia si no vol esdevenir un col·lectiu cada cop més robotitzat. Sona futurista o de ficció tot això?

Tanmateix, no s’ha d’oblidar que Blade Runner va tenir una seqüela, una segona pel·lícula ambientada a l’any 2049. Però, aquesta, si hi arribem, ja serà una altra història…