Fotograma del film 'Nine Lives'

8 consells per a viure amb gats


ESTHER RUIZ MARCO (‘Entre gossos i gats’ / ‘El Club de Bimba’)

Quan algú decideix adoptar o comprar una mascota, en realitat, està incorporant un nou membre a la seva família. Un dels animals que fa més companyia és el gat. Però, a l’hora de decidir tenir-ne un s’han de tenir en compte una sèrie de consells.

Un gat no és cap caprici. Tothom ha de saber que un animal pot tenir un promig de vida de 15 anys. N’hi han que viuen fins a dues dècades. Per tant, si estàs pensant en adoptar un gat, has de saber que és un ésser viu i que acostuma a viure tots aquests anys. No és cap caprici per a dos dies.

Millor un gat que un gos si ha d’estar moltes hores sol. Si has de deixar la teva mascota moltes hores sola a casa és millor triar un gat que no pas un gos. I, si realment creus que hauràs d’estar fora de casa força temps, és millor adoptar dos gats i no un, perquè es fan companyia entre ells. Si no, és possible que el gat acabi estressat i faci comportaments inadequats. La feina de tenir un o dos és la mateixa. Què faries tu si haguessis d’estar sol a casa vint hores sense cap distracció? Oi que t’acabaria afectant? Doncs, amb els animals és el mateix.

Informa’t de les necessitats del gat. Si tens cap dubte, contacta amb algun perofessional especialitzat en conducta felina. El gat és un animal que s’estressa amb qualsevol situació que se surt de la rutina habitual. És molt net, dels més nets i, si es pixa on no toca, és per alguna raó. Potser no li agrada la sorra que li has posat o el lloc on has ubicat el sorral. O potser ha entrat a casa alguna persona nova amb la qual no se sent còmode. També pot ser que pateixi una malaltia. És millor informar-te i consultar un professional si veus un comportament inadequat en el teu gat.

Hi ha tres necessitats bàsiques que cal cobrir. El gat necessita menjar, sentir-se estimat i que li facin companyia.

Adoptar o comprar? Qui vulgui comprar un gat, òbviament, que el compri, però cal informar-se d’on ve aquest animal. Si tens opció d’anar a una protectora o a una associació que agafa gats del carrer i els socialitza, està molt bé, ja que els treuen els traumes i les pors que han agafat al carrer i els busquen una llar. En aquest cas, dones una segona oportunitat als gats, que després son agraïts i tu et sents millor. 

Gat i gos junts? Si ja tens un gos i el coneixes bé, això que diuen que gossos i gats són enemics no és pas veritat. Tot depèn de l’educació. Ara bé, un gat adult és difícil que s’adapti al teu gos, de la mateixa manera que si ja tens un gat i portes a casa un gos adult. Si, en canvi, agafes un gat petit, no passarà res amb el gos. Això sí, sempre sota assessorament professional. 

Un gat comporta despeses. Has de ser conscient que tindràs despeses i que hauràs d’anar al veterinari, etcètera. L’animal és un membre de la família i costarà uns diners el seu manteniment. Has de ser-ne conscient. Les vacunes i l’alimentació han d’estar coberts. 

Algun dia es morirà. Has de ser conscient que tard i d’hora tindràs un dol si el teu gat es mor. Quan passi això, sempre recorda els bons moments que has passat amb ell o ella. Tampoc convé adoptar un gat pensant que substituirà a l’altre ja mort, perquè això no passarà. Cada animal és diferent. Sí que et pot ajudar a passar millor el dol, però al gat no l’oblidaràs mai. Són insubstituïbles.