Fons voltor a Barcelona

Barcelona, territori voltor


TONI AYALA (textos i fotos)

Quan un camina pel barri del Raval de Barcelona i es fixa en pancartes i pintades, crida l’atenció que la paraula més utilitzada és “prou”. Prou a l’especulació, prou als preus abusius dels lloguers, prou als inversors voltors sense escrúpols… 

Segons el recent Informe de Mercat d’Inversió de Forcadell del 2n semestre de 2018, Barcelona està en la diana del mercat europeu en termes d’inversió immobiliària, especialment, per als grans fons d’inversió.

No només això, sinó que el 65% del capital invertit en el sector immobiliari a Espanya en el 2018 prové d’origen estranger que, en moltes ocasions, ha estat gestionat a través d’operadors locals.

Mentre els bancs reculen, encara tocats per la crisi de les hipoteques i els rescats, s’ha produït una nova concentració del mercat protagonitzada pels grans fons d’inversió estrangers, com ara Cerberus i Blackstone.

El model nord-americà -el mateix que va provocar la darrera gran crisi mundial- no només s’està instal·lant a Barcelona, sinó que cada cop domina més quota de mercat. No hem d’oblidar que aquests grans fons als Estats Units no només s’ocupen del sector immobiliari, sinó també d’altres tant o més sensibles, com ara la gestió de les pensions.

Segons l’Informe de Mercat d’Inversió de Forcadell del 2n semestre de 2018, l’interès i el capital inversor, tant estranger com local, han mantingut al llarg del 2018 el focus posat en el mercat espanyol que, malgrat l’escassetat de producte, ha captat un volum d’inversió que supera els 18.800 milions d’euros, un 39,3% més que el 2017. Del total invertit, més de 7.000 milions d’euros corresponen a operacions corporatives.

Barcelona és un gran caramel, tot i que, segons els experts, no ha sabut treure partit al Brexit captant encara més capital, oportunitat que sí han aprofitat altres ciutats europees com París.

Segons l’informe, “la percepció sobre el futur del sector s’ha vist contagiada pel discurs d’alarma d’economistes i mitjans de comunicació que planteja un canvi de fase en el cicle econòmic, fet que s’ha vist reflectit en una actitud de prudència i cert alentiment en la presa de decisions”.

Inversió hotelera milionària

Pel que fa a la inversió hotelera, s’ha superat la darrera marca, amb 4.900 milions d’euros invertits. Catalunya ha estat la destinació més visitada el 2018, però “la negativa a noves llicències hoteleres a Barcelona ha provocat una disminució de les operacions d’inversió a la ciutat, un augment accentuat dels preus de venda i una proliferació de nous projectes” en les poblacions dels voltants.

En conjunt, segons la consultora, el mercat residencial ha acumulat un volum d’inversió que frega els 4.000 milions d’euros el 2018, xifra un 30% superior al 2017, que posa de manifest que el sector es troba encara en tendència alcista, tot i que amb perspectives de canviar de rumb en el període 2020-2021. 

Mentre Madrid i Barcelona comencen a consolidar els seus preus, “les seves àrees metropolitanes i altres capitals encara mostren marge de creixement”.

La promoció residencial es troba en plena expansió: en tan sols 3 anys, els visats d’obra nova s’han duplicat fins a aconseguir els 100.000. 

Les principals banques espanyoles (Bankia, Ibercaja, LiberBank i Santander) tenen previst desinvertir fins a 12.500 milions d’euros en actius improductius, majoritàriament residencials, al llarg dels pròxims 2 anys.

Tot un pastís a l’abast dels grans fons voltors internacionals, que ja es freguen les mans. I és que per molt que a barris com el Raval la principal paraula sigui “prou”, sembla que l’aterratge dels inversors estrangers a la ciutat no ha fet més que començar.