La batalla del 5G


TONI AYALA (text) / DÍDAC CATALÁN (il·lustració)

Els barcelonins estem immersos en el món de la telefonia mòbil d’una forma o d’una altra d’ençà que la ciutat acull el Mobile World Congress.

Entre els desavantatges d’aquest privilegi és que, per norma general, s’acostumen a programar vagues del tranport públic coincidint amb aquesta cita, com si els únics perjudicats fossin els congressistes i no tota la ciutadania.

Però, a banda d’aquests inconvenients i de veure com la ciutat s’omple de nouvinguts -amb acreditacions penjant del coll i el mòbil a la mà- els barcelonins esmorzen cada dia del MWC amb notícies sobre els avenços tecnològics que es produeixen en aquest camp. I, sens dubte, és un sector clau que condiciona i condicionarà la nostra vida en el futur.

D’aquesta manera, els barcelonins hem assistit en el passat als grans titulars que ens deien que el 3G arribava; posteriorment, el 4G, i, enguany, l’estrella és el 5G.

Però, mentre els taxistes es freguen les mans perquè s’han tret del damunt els VTC -de moment- i, a sobre, hi ha vaga de metro -cosa que els aporta més clients-, els barcelonins que fan mans i mànigues per anar a treballar es poden preguntar:

“Què coi és el 5G?”

Doncs, actualment, delimita la major batalla tecnològica de la història, doncs tots els gegants del sector volen ser els primers a desplegar el 5G i quedar-se amb la major quota de mercat. AT&T i Verizon, als EUA; China Mobile, China Unicom i China Telecom, a la Xina; KDDI, SoftBank i NTT DoCoMo, al Japó, i KT i SK Telecom, a Corea del Sud, són alguns dels operadors més actius en aquesta carrera. A Espanya, Telefónica i Vodafone ja estan fent les seves proves.

Tanmateix, la tecnologia 5G és, de moment, un privilegi que no arribarà a tots els països, ni molt menys, amb la qual cosa és un reflex també de les desigualtats de desenvolupament que hi ha en el món. No és el mateix Àfrica que Nord-Amèrica, per exemple. 

Segons la GSMA, patronal dels operadors mòbils, el 5G serà aquest any una realitat en només 21 mercats, entre els quals EUA, Austràlia i la Xina. A països com el Japó i Corea del Sud, el 4G ja és incapaç de donar resposta a l’ús intensiu de dades que s’hi fa, amb la qual cosa el 5G és imperatiu.

Però, tornem a la pregunta inicial: què coi és el 5G?

El 5G és la xarxa mòbil de cinquena generació, entenent per generació cadascuna de les etapes que ha anat vivint la telefonia mòbil des de la seva aparició, cadascuna amb les seves prestacions específiques pròpies.

És a dir, primer va haver-hi un 1G analògic que només permetia parlar per telèfon, un 2G que va introduir els SMS, un 3G que va aportar la internet mòbil i un 4G amb el qual va arribar la banda ampla mòbil, amb casos d’ús com el vídeo en streaming o la realitat virtual en el mòbil. Els barcelonins recordaran el 3G i el 4G perquè van ser estrelles d’anteriors edicions del MWC. Avui, però, ja estan obsolets.

El 5G tornarà a canviar-nos la vida, perquè multiplicarà la velocitat de les comunicacions mòbils fins a aconseguir pics d’1 a 10 Gbps, més del que ofereix actualment la fibra òptica. Això ens permetrà descarregar-nos una sèrie o una pel·lícula en el mòbil en qüestió de segons.

A més, el 5G permetrà una reducció de la latència, és a dir, el temps de resposta de la xarxa des que es dóna una instrucció a un dispositiu fins que aquest reacciona. Les millores de la xarxa 4G han rebaixat aquest temps fins als 30 mil·lisegons, però el 5G el portarà a l’entorn d’1 a 5 mil·lisegons, per tant, s’actuarà pràcticament en temps real.

Aquesta millora és clau, doncs és vital per a fer realitat la conducció autònoma o les operacions quirúrgiques que cal realitzar de forma remota. 

Per últim, el 5G permet tenir més dispositius connectats. Es calcula que fins a un milió per quilòmetre quadrat o 100 per metre quadrat. Què vol dir això? Com es traduirà en la nostra vida diària? Doncs, qualsevol objecte de la casa, per exemple, des de la rentadora a la nevera, podran estar connectats. També tindrà moltes aplicacions en la indústria robòtica i en l’automobilística, entre molts altres àmbits de la nostra vida.

Ara bé, segurament, tal com va passar amb el 3G o el 4G, el millor del 5G és que després hi haurà un 6G.