Brexit Interruptus


TONI AYALA (text)

Fa gairebé tres anys, el Regne Unit va votar a favor, de forma molt ajustada, d’abandonar la Unió Europea. La data fixada per a aquesta sortida era el 29 de març del 2019, però, després, es va acordar ajornar-la i tothom està seguint la successió de debats i votacions al Parlament britànic per veure com es pot desencallar aquest ‘Brexit Interruptus’ constant.

La primera ministra Theresa May ja ha fet un David Cameron, és a dir, ha anunciat que dimitirà, però abans reclama que es doni llum verda al seu acord amb la Unió Europea per implementar el Brexit d’una vegada per totes.

“Demano a tots els reunits en aquesta habitació –va afirmar May davant els 360 diputats conservadors a la sala del Palau de Westminster on es reuneix el grup parlamentari tory– que implementin la decisió del poble britànic i confirmin el meu acord amb Brussel·les per a abandonar la Unió Europea d’una manera ordenada”.

Ara bé, ja no estem al 2016 i han passat moltes coses des del referèndum del Brexit. Sense anar més lluny, una manifestació multitudiària a Londres per reclamar una altra votació. Però, què pensen ara la majoria dels votants de Regne Unit?

Una enquesta, realitzada entre el 24 de gener i el 17 de febrer, publicada fa ben poc pel National Centre for Social Research, indica que tant els partidaris d’anar-se de la UE com els de quedar-se estan d’acord que no els agrada l’acord de Theresa May.

I, encara més. En l’actualitat, el nivell de suport per a les dues opcions (després d’excloure als que no es posicionen) és un 54% a favor de quedar-se a la Unió Europea i un 46% a favor de marxar-ne. Per tant, si es fes un nou referèndum, podrien guanyar els partidaris de continuar a la UE.

Però, el canvi cap a la permanència a la UE, tal com estan les coses, també depèn dels que no van votar el 2016. D’aquest grup, el 43% diu que votarien per quedar-se, mentre que el 19% assegura que s’inclinarien per marxar. En conjunt, els partidaris de romandre a la UE estan molt més interessats en aquesta idea que no pas els partidaris del Brexit.

Tant uns com altres, focalitzen el seu malestar en Theresa May, ja que són molt crítics amb la manera amb què va negociar amb la UE el Brexit. I, com més llargues són les negociacions, més pessimistes es tornen els votants sobre l’acord que obtindrà el Regne Unit.

Fa dos anys, hi havia gairebé la mateixa quantitat de persones que pensaven que el Regne Unit obtindria un bon acord (33%) que les que pensaven que seria dolent (37%).

No obstant això, a l’estiu passat, fins a un 57% dels votants ja creien que el país es quedaria amb un mal acord. Ara, ja ho pensa un 63%.

Els britànics continuen dividits entre brexiteers i remainers, però els uneix la sensació que el Brexit no els ha portat res de bo. I això que encara no s’ha materialitzat de debò. Encara és un Brexit Interruptus.