Teràpia musical antimosquits


TONI AYALA (text)

La música és un llenguatge universal. Està provat que és terapèutica i que ens aporta benestar. I, ara, fins i tot, ja s’ha comprovat de forma científica que pot combatre malalties com el dengue incidint en el comportament del mosquit portador.

Investigadors del Japó, Malàisia, Indonèsia i Tailàndia han dut a terme una recerca segons la qual el tema de música electrònica ‘Scary Monsters and Nice Sprites’, de Skrillex, provoca que el maleït mosquit de la febre groga copuli menys i tingui menys ganes de picar. I, per tant, redueix el risc de transmissió de la malaltia.

Segons aquest estudi, publicat a la revista científica ‘Acta Tropica’, “el so i la seva recepció són crucials per a la reproducció, la supervivència i el manteniment de la població de molts animals”.

“En els insectes, les vibracions de baixa freqüència faciliten les interaccions sexuals, mentre que el soroll provoca una interrupció de la percepció de senyals procedents d’un cos específic”, detallen els científics.

En aquest experiment, han pogut comprovar que “les femelles del vector del dengue Aedes aegypti exposades a la música van atacar més tard que els seus companys no exposats”.

A més, “la presència d’activitat d’alimentació sanguínia va ser menor quan es reproduïa música”. “Els adults exposats a la música van copular molt menys sovint” que els mosquits que estaven en un ambient on no sonava la cançó dels Skrillex.

La conclusió és que “aquesta música pot retardar l’atac de l’amfitrió, reduir l’alimentació sanguínia i interrompre’n l’aparellament”, cosa que “proporciona noves vies per al desenvolupament de mesures de protecció i control personals basades en la música contra les malalties transmeses per Aedes”.

Ara bé, si algú està pensant de provar de posar-se aquest estiu el tema musical de Skrillex a la seva habitació, de nit, per intentar evitar l’atac dels mosquits, potser que s’ho pensi dues vegades, ja que és molt probable que la música no el deixi dormir.