Selfie mortal


TONI AYALA (text i foto)

L’execució de les penes de mort va a la baixa, segons Amnistia Internacional, tot i que la Xina ja fa anys que no n’aporta dades. Malgrat tot, sembla que les morts de presos condemnats han baixat un 30% en un any.

Aquest descens, de fet, es ve produïnt de forma més accentuada des del 2015. L’any passat hi va haver 690 execucions en un total de 20 països, tot i que, repetim, faltaria comptabilitzar-hi la Xina, un país on la pena capital s’aplica de forma estesa.

En tot cas, l’any 2017, hi van haver 993 sentències de mort executades, per tant, 303 més que el 2018.

Ara bé, el mateix dia que hem sabut les dades d’Amnistia Internacional, les autoritats de Tailàndia han anunciat que podrien aplicar la pena de mort als turistes que es facin selfies a prop dels aeroports. Sembla un acudit, però no ho és.

Es veu que a la turística illa de Phuket comença a molestar que els turistes es facin fotos al final de la pista d’enlairament de l’aeroport, perquè això distreu als pilots. I resulta que el Codi Penal del país considera que aquestes actituds poden ser motiu de la pena de mort.

Els càstigs menys severs inclouen una multa de fins a 40.000 baht tailandesos (1.100 euros). Però, la direcció de l’aeroport de Phuket ha advertit que “s’inclou la pena de mort, la cadena perpètua o la pena de presó de cinc a 20 anys, segons la Llei d’Aviació Aèria del 1978”.

Poca broma, doncs, amb els selfies.