El Brexit i el ‘corralito’ irlandès


TONI AYALA (text i foto)

Les persones tenim una gran capacitat per crear neologismes. I, segurament, els llatins en som els reis. Una de les paruales més ben trobades del segle XXI és el ‘corralito’, que fa referència a la immobilització dels dipòsits bancaris, és a dir, a l’impossibilitat de treure diners del banc, especialment, del caixer automàtic.

Aquesta paraula es va popularitzar a l’Argentina quan es va restringir la lliure disposició de diners en efectiu per ordre del Govern de Fernando de la Rúa. Ens hem de situar al 3 de desembre del 2001 i aquell corralito va durar un any.

Resulta que, actualment, un dels punts més conflictius del Brexit britànic és la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. Doncs bé, enmig de la confusió sobre si entra o no entra en vigor la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, els lladres irlandesos transfronterers estan incrementant la seva activitat, aprofitant que encara existeix la lliure circulació de persones entre ambdós països. I, això, està provocant un estrany corralito en algunes poblacions nord-irlandeses.

La darrera notícia és que el Brexit s’ajorna fins al 31 d’octubre, després que la UE hagi ofert al Regne Unit sis mesos extra de termini per a arribar a un acord que permeti una sortida ordenada de l’Europa comunitària.

Però, el mal ja està fet. I, a Irlanda del Nord, s’està produïnt una onada de robatoris de caixers automàtics. No és que robin diners de dins del caixer, no, sinó que s’estan emportant el caixer automàtic senser amb l’ajuda de màquines excavadores.

El darrer episodi es va produir la matinada del diumenge passat, quan els lladres van arrencar un caixer automàtic de la paret d’una gasolinera de Londonderry. Ho van fer amb una excavadora, amb la qual van deixar caure la màquina expenedora de bitllets a dins d’una furgoneta Citroën Berlingo, a la qual, prèviament, li havien foradat part del sostre perquè el caixer pogués entrar-hi.

Les càmeres de seguretat de la gasolinera van gravar tot l’atracament, com si d’una pel·lícula es tractés. Però, no és cap ficció, sinó que ja és el vuitè atracament d’aquest tipus que ocorre a banda i banda de la frontera irlandesa aquest any, segons el Servei de Policia d’Irlanda del Nord.

Tant és així que, al març, es va crear un nou equip de detectius per a investigar aquesta classe d’assalts.

Enmig de la psicosi dels efectes del Brexit, aquest increment de l’activitat delictiva transfronterera està provocant que els pobles d’aquesta zona d’Irlanda i d’Irlanda del Nord s’estiguin quedant sense caixers automàtics.

El propietari de l’última botiga afectada, Martin O’Kane, ha assegurat a la BBC que “a causa d’aquests atacs, hi haurà cada vegada menys caixers automàtics, no tornaré a tenir-ne, amb la qual cosa la comunitat local sortirà perdent”. Efectivament, si no hi ha caixers, no hi ha possibilitat de treure diners en efectiu.

Així és com aquest estrany corralito s’està estenent per aquesta zona d’Europa a l’espera de si es fa efectiu o no l’etern Brexit.