Arya Stark


TONI AYALA (text)

L’actriu Maisie Williams ha ingressat amb honors en el selecte club de les grans heroïnes del cinema i la televisió de la mà del seu personatge d’Arya Stark a la sèrie ‘Joc de Trons’. Però, tot i ser una de les protagonistes d’una ficció d’aires medievals i fantàstics, podríem dir que sintetitza la imatge de la dona moderna del segle XXI, una dona que es fa a ella mateixa en tots els sentits.

Es veia venir que seria ella i només ella qui acabés amb el Rei de la Nit, doncs havia estat entrenada per a enfrontar-se cara a cara a la Mort i perquè la bruixa Melisandre ja li ho havia predit en el sisè capítol de la tercera temporada, quan li va llançar aquesta profecia que s’acaba complint al tercer capítol de la vuitena i darrera entrega de l’exitosa sèrie d’aventures: «Ulls marrons, blaus i verds que tancaràs per sempre».

El paper d’Arya Stark en la gran batall d’Invernàlia és cabdal, no només per l’espectacular escena en què s’enfronta al Rei de la Nit, sinó perquè es mostra com el que ha sigut al llarg de tota la sèrie: una persona, simplement, capaç de carregar-se morts a tort i a dret en la muralla del castell de la seva estimada família, però, també, temerosa que l’atrapin els morts, arraulida, fugissera…

És la síntesi de la contínua evolució que ha fet aquest personatge de la nena a l’adolescent i de l’adolescent a la dona. Marcada per la pèrdua traumàtica del seu pare, Arya Stark s’obre camí al llarg de la sèrie en paral·lel al seu pas de la infància a l’edat adulta, exemplificada amb l’escena de sexe en la qual perd la virginitat.

Precisament, aquesta escena en què surt despullada al segon capítol de la darrera temporada de ‘Joc de Trons’ en la qual Arya Stark té sexe amb el fill bastard de Robert Baratheon, Gendry, va provocar que molts fans s’incomodessin, perquè encara la veien com una nena. 

Fins i tot, Maisie Williams va sortir al pas de tots aquests comentaris defensant amb un irònic: “Si et sents incòmode només has de saber que la meva mare, el meu padrastre, i les meves dues germanes i els meus quatre germans probablement també van veure això”, va escriure Williams acompanyant el tuit d’emoticones de riures.

El personatge d’Arya Stark és capaç d’eclipsar a la gran batalla d’Invernàlia a qualsevol altre, inclosos Jon Neu i Daenerys. En temporades anteriors ja havia anat guanyant presència a mesura que anava adquirint més habilitats i creixia com a persona amb noves experiències, emocions i aventures.

De fet, la sort d’altres personatges estava lligada a la vida de la petita dels Stark, com ara Beric, que havia estat ressuscitat en multitud d’ocasions pel seu inseparable Thoros de Myr (Paul Kaye), serfs tots dos del Senyor de Llum.

“El Senyor de Llum et vol viu per alguna cosa i desitja que un sacerdot borratxo com jo sigui qui et ressusciti”, solia dir-li Thoros a Beric, líder de la Germanor Sense Estendards, que va tornar tantes vegades a la vida perquè, finalment, havia de salvar de la mort Arya Stark a Gran Guerra d’Invernàlia.

La trobada entre Arya i la bruixa Melisandre al castell d’Invernàlia en la guerra contra els morts del Rei de la Nit, obliga els seguidors de la sèrie a remuntar-se al sisè capítol de la tercera temporada.

En aquells dies, Melisandre estava de part de Stannis Baratheon (Stephen Dillane), mentre que la filla de Ned Stark marxava, en companyia de la Germanor Sense Estendards, al costat dels seus amics Gendry (Joe Dempsey) i Pastís Calent (Ben Hawkey). Però la bruixa va emportar-se Gendry, al qual pretenia sacrificar en favor de la causa de Stannis. Arya s’hi va oposar: “Ets una bruixa!. Li faràs mal!”, va exclamar la nena, que encara no s’havia convertit en dona.

 

Va ser llavors quan Melisandre va agafar la jove i la va observar de fit. “Veig una foscor en tu. I en aquesta foscor, uns ulls que em miren fixament. Ulls marrons, ulls blaus, ulls verds. Ulls que tancaràs per sempre. Ens tornarem a trobar”, va profetitzar la bruixa.

Per això, quan es tornen a veure al castell d’Invernàlia i quan tot sembla perdut, Melisandre li recorda aquestes paraules i li pronuncia la frase que solia dir-li a Arya el seu mestre, Syrio Forel (Miltos Yeroleomou): “Què li diem al Déu de la Mort?”.

“Avui no!”, contesta Arya, a punt per convertir-se en la gran heroïna no només de ‘Joc de trons’, sinó de la història del cinema i de la televisió.