Okkupert


TONI AYALA (text)

Hi ha una magnífica sèrie de televisió, titulada Okkupert’ o ‘Occupied’, que planteja una interessantíssima trama de suspens i ficció política.

L’acció està ambientada en un futur pròxim en el qual Rússia, per encàrrec de la Unió Europea, inicia una invasió contra Noruega, país que ha paralitzat la producció de cru i gas a causa de la crisi del canvi climàtic davant la falta de recursos. Amb aquesta acció, l’Administració russa pretén assegurar-se l’accés a l’explotació petrolífera i gasística de la regió.

El petroli continua sent la principal font d’energia. Estats Units és autosuficient mentre que els països del Golf no paren de guerrejar i Europa es proveeix gràcies a Noruega, que, tanmateix, mira més pel canvi climàtic i les energies renovables, cosa que li costa la invasió russa.

La sèrie, la més cara de la història de la televisió noruega, està molt ben interpretada i és capaç d’enganxar l’espectador. De fet, ja se n’han emès dues temporades.

Passant del pla de la ficció a la realitat, darrerament, estem veient com el fons sobirà de Noruega, un dels més grans del món, està incrementant molt la seva presència a Espanya. Té una enorme capacitat d’inversió, precisament, per les rendes que generen el petroli i altres recursos naturals del país. I s’enfoca al seu sistema de pensions.

En el cas espanyol, l’exposició va ser de 6.110 milions d’euros en renda fixa i de 10.370 milions d’euros en renda variable el 2017, per posar un exemple, quan va assolir 16.480 milions d’inversió (un 25% d’increment en un any).

Recentment, Norges Bank, que gestiona el fons sobirà de Noruega, ha fet dos moviments. Ha aflorat una participació del 3,011% en el capital de CaixaBank, segons la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), amb la qual cosa es convertia en el segon accionista de l’entitat presidida per Jordi Gual. El paquet accionalial té un valor d’uns 450 milions d’euros.

El segon moviment ha sigut convertir-se en el quart major accionista de Telefónica. Norges Bank ha aflorat una participació del 3,024% en el capital de la tecnològica i se situa només per darrere del BBVA, que controla el 6,96% del capital; de Blackrock, amb el 5%, i de CaixaBank, que també manté una participació del 5%.

Sens dubte, la millora manera d’evitar ser ‘okkupert’ és ocupar tu un lloc de privilegi a Europa. Noruega és un país que acostuma a fer les coses sense soroll, però que, al cap i a la fi, en fa moltes i, normalment, les encerta.