Senyals


TONI AYALA (text i foto)

La nostra quotidianitat, si vivim en una ciutat com Barcelona, està envoltada de senyals. N’hi ha que són informatives, però n’hi ha que també són normatives. D’aquesta manera, se’ns adverteix que està prohibit fumar, jugar a pilota o circular en sentit contrari, per posar-ne alguns exemples.

Ara bé, en tota ciutat hi ha una sèrie de senyals que, de tant en tant, apareixen i que no són oficials. No les posa a l’espai públic cap Administració. No és cosa de l’Ajuntament, ni de la Generalitat, sinó que són senyals creades i col·locades per la pròpia ciutadania.

Normalment, aquest tipus de senyals extraoficials són el símptoma de què hi ha un problema que s’està començant a gestar. Si les autoritats són intel·ligents li donaran importància i intentaran pal·liar el fenomen abans que es faci més i més gros. Però, sovint, passa tot el contrari i s’hi actua quan ja ha esclatat del tot el conflicte.

Les darreres setmanes estan proliferant en els barris de la perifèria de Barcelona i dels municipis veïns de la capital senyals que indiquen que estan prohibits els pisos turístics. Estan a la vista de tothom, a l’espai públic, i adverteixen dels problemes de convivència que estan causant ja aquest tipus d’habitatges il·legals en zones on abans no hi arribava el turisme.

Són pisos molt més barats que a les àrees de més demanda de Barcelona i, com que hi ha bones connexions amb transport públic, els turistes ja no veuen amb mals ulls dormir a Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet o Santa Coloma de Gramenet i visitar durant el dia la capital catalana.

Per als inversors, també és molt més barat comprar pisos a la perifèria, arreglar-los el mínim i llogar-los per dies a turistes. És un negoci amb una alta rendibilitat econòmica que, tanmateix, té també un alt cost en la convivència veïnal. I és que, a més, estem parlant de zones urbanes on els veïns no estan acostumats a conviure amb turistes.

Per tot això, quan comencen a proliferar senyals extraoficials sobre la prohibició dels pisos turístics, potser, seria una bona idea posar-hi remei abans que ja sigui massa tard.