Empatia (el cas Nathalie Birli)


TONI AYALA (text)

Nathalie Birli, una triatleta austríaca de 27 anys amb un fill de tan sols 14 setmanes, s’ha fet famosa arreu del món després d’aconseguir superar un segrest gràcies a l’empatia que va mostrar amb el seu captor per tal de convèncer-li perquè la deixés anar.

L’esportista va viure durant unes hores un terrible malson després de ser segrestada quan anava amb bicicleta a plena llum del dia. Un home la va envestir amb la seva camioneta i la hi va portar a la seva casa, on la va sotmetre a un calvari.

Però ella va aconseguir salvar-se gràcies al seu valor i a unes orquídies. El seu segrestador les salvaguardava com el tresor més preuat i ella va començar a elogiar-les. “De sobte, va començar a parlar sobre com les cuidava, amb aigua del seu aquari”, ha explicat Birli.

“De sobte, era una persona completament diferent”, ha detallat la triatleta, que llavors va veure l’oportunitat de parlar-li del seu fill, doncs el seu segrestador va detallar-li una vida amb “el seu pare era mort, una mare addicta a l’alcohol i amb totes les dones que el van trair”.

Això, va explicar ella, li va donar l’oportunitat de treure-li el tema del seu nadó. “Li vaig demanar que no em matés, perquè el nen em necessita”, ha revelat. Finalment, va aconseguir pactar amb ell perquè la deixés en llibertat.

Aquest fet real ha tornat a posar sobre la taula el debat de l’empatia. Ets capaç de posar-te en sintonia amb els sentiments i les perspectives d’altres persones? Tens facilitat per a sentir preocupació i compassió pels altres i, al mateix temps, pots imaginar les coses des de punts de vista diferents al teu?

Aquestes són algunes característiques de l’empatia. Segons un estudi realitzat el 2016 per investigadors de la Universitat Estatal de Michigan, la Universitat de Chicago i la Universitat d’Indiana entre més de 10.400 persones procedents de 63 països, els habitants de l’Equador són els més empàtics del món, seguits dels ciutadans d’Aràbia Saudita, el Perú, Dinamarca i de la Unió dels Emirats Àrabs.

La llista dels 10 més empàtics la completen Corea del Sud, els Estats Units, Taiwan, Costa Rica i Kuwait. Per contra, el països menys empàtics són Lituània, Veneçuela, Estònia, Polònia i Bulgària, seguits de Finlàndia, Eslovàquia, Letònia, la República Txeca i Romania.

El llavors president de l’Equador, Rafael Correa, va celebrar que els equatorians fossin els més empàtics del món tot penjant, orgullós, una piulada a Twitter: “El poble equatorià, el més empàtic del planeta. Que ens robin tot, menys l’esperança!”.

Segurament, quan Nathalie Birli pensava que moriria a mans del seu segrestador, l’esperança va fer que, amb empatia, pogués sortir viva d’allà. El seu fill l’esperava.