#StopThisPhoto


TONI AYALA (text)

A Barcelona, unes 1.200 persones viuen al carrer. Malauradament, és un fenomen tant habitual que es fa invisible a ulls de moltes persones. Veure algú dormint sobre un cartró és un fet tant quotidià que passa desapercebut.

Des de la fundació Arrels tenen en marxa aquest estiu a Instagram la campanya #StopThisPhoto, una acció reivindicativa per denunciar que, durant els mesos estivals, “les persones que viuen al carrer hi segueixen estant i que tenen molts drets vulnerats: el dret a la intimitat, a la higiene, a l’habitatge, etc”. Per això, Arrels demana a la ciutadania seguir el compte d’Instagram @arrelsfundacio i difondre la campanya “per aconseguir que a Barcelona no hi hagi cap més imatge com aquesta”.

A la ciutat sueca d’Eskilstuna, d’uns 100.000 habitants, han tingut una altra pensada molt diferent. Resulta que les autoritats obliguen a les persones sense sostre a pagar una taxa si volen pidolar a l’espai públic.

Els obliguen a sol·licitar una llicència a la policia, que costa 250 corones (uns 23,5 euros), per poder estar al carrer i subsistir-hi gràcies a l’ajuda de la gent.

Segons ha informat la televisió pública SVT, la policia dona aquest permís per una validesa màxima de tres mesos i encara no se sap si les persones sense llar podran renovar-lo o no.

La idea de les autoritats és que aquesta llicència de pagament evitarà que hi hagi pobres mendigant als carrers i places de la ciutat. La taxa no és barata i, evidentment, és una barrera per a les persones sense llar. Es veu que, d’aquesta manera, esperen erradicar el sensellarisme sense arribar a prohibir-lo oficialment.

En realitat, segurament, l’estan institucionalitzant, ja que si atorgues una llicència per pidolar estàs oficialitzant el fenomen. És a dir, acaben de legalitzar allò que volen vetar.

Sigui com sigui, la fotografia que transmet la ciutat sueca d’Eskilstuna al món no sembla gaire humana ni socialment eficaç. Per tant, #StopThisPhoto.