El Dia D dels africans


TONI AYALA (text)

Aquest any s’ha commemorat amb gran repercussió el 75è aniversari del desembarcament de Normandia, l’anomenada Operació Overlord, però la història tendeix a oblidar que, poc després, es va produir un altre Dia D, en aquest cas, al sud de França, molt protagonitzat pels soldats africans que lluitaven per a l’alliberament de França.

El 15 d’agost del 1944 es va produir l’Operació Drac, durant la qual els aliats van fer-se amb les necessàries ciutats portuàries del sud de França, com ara Toulon i Marsella .

En total, s’estima que més d’un milió de soldats africans van lluitar al costat dels aliats durant la Segona Guerra Mundial.

En principi, l’Operació Drac s’havia de desenvolupar al mateix temps que els desembarcaments del 6 de juny del 1944 en el nord de França, però no hi havia prou recursos per executar-la i es va haver d’ajornar fins que es va tornar a fer necessària davant la forta resistència de les tropes alemanyes al nord.

L’objectiu de l’Operació Drac era assegurar els ports al Mediterrani francès i, alhora, obrir un segon front contra els alemanys a França.

Segons registres militars, en l’operació van participar més de 500.000 soldats, 230.000 dels quals francesos i amb una gran presència de nord-africans.

Si bé tota l’Operació Overlord va durar dos mesos i tres setmanes, l’Operació Drac es va completar en un mes, doncs les defenses alemanyes estaven més debilitades.

En qualsevol cas, en aquella ocasió els africans van arribar per mar per alliberar Europa del feixisme. Una lliçó històrica davant la frontera -sovint, mortal- que suposa avui el Mediterrani per a ells.