La nit de l’Amazones


TONI AYALA (text)

La nit de l’Amazones és la nit del món. Si el gran pulmó del planeta segueix patint el càncer de la deforestació les conseqüències poden ser irreparables per a la Terra.

El 19 d’agost del 2019 serà recordat com el dia en què es va fer de nit a Sao Paulo, la ciutat més gran de Sud-amèrica, dues hores abans del que estava previst. El sol havia d’amagar-se a les 5.51 p. m, però el cel es va enfosquir molt abans.

L’explicació és que s’hi va produir una combinació d’un front fred -és hivern a l’hemisferi sud- i el fum dels nombrosos incendis forestals en la conca de l’Amazones, a 2.500 km al nord de la ciutat. Molts d’aquests focs són provocats per a crear terres per a l’agricultura. Les imatges de satèl·lit analitzades per l’Institut Nacional de Recerques Espacials (Inpe) van detectar més de 72.800 focus d’incendis a la regió entre gener i agost, és a dir, un 83% més que el 2018.

Les últimes xifres són esfereïdores i ens mostren que es van perdre un total de 7.500 quilòmetres quadrats de bosc el 2018, una àrea afectada gairebé un 65% més gran que el 2017. Les dades provisionals per al 2019 estimen que la taxa de desforestació en l’Amazones s’ha triplicat des que el president Jair Bolsonaro va arribar al poder al gener.

Només el mes passat es van talar més de 2.200 quilòmetres quadrats de bosc, una taxa un 280% més alta que al juliol de l’any passat. Tot, amb el vist-i-plau de Bolsonaro i el seu govern, que qüestionen les visions catastrofistes sobre la desforestació amazònica.

Si l’Amazones crema, la nit arriba abans.