Esclavitud i capitalisme


TONI AYALA (text)

Aquests dies es compleixen 400 anys des que els primers africans esclavitzats van ser traslladats al territori que avui coneixem com els Estats Units.

Si bé és cert que a EUA l’esclavitud va ser abolida oficialment el 1865, cada cop són més els historiadors que incideixen en el llegat econòmic que va deixar aquesta pràctica de tràfic de persones en el sistema econòmic nord-americà.

L’any 2005, per exemple, JP Morgan Chase, actualment el major banc dels Estats Units, va reconèixer que dos de les seves subsidiàries -Citizen’s Bank i Canal Bank de Louisiana- van acceptar esclaus a l’hora de concedir els préstecs.

Algunes de les principals empreses d’assegurances dels Estats Units -Nova York Lifer, AIG i AETNA- venien pòlisses que garantien que els amos dels esclaus serien recompensats si aquests resultaven ferits o morien.

Un dels grans símbols del poder econòmic capitalista actual, Wall Street, també està vinculat amb l’esclavitud. Homes, dones i nens eren comprats i venuts a penes a dos carrers de distància de l’actual Borsa de Valors de Nova York.

De fet, van ser esclaus els que van construir la paret que dona nom a Wall Street.