Corralito


TONI AYALA (text)

A l’Argentina es va denominar ‘corralito’ a la restricció de la lliure disposició de diners en efectiu de terminis fixos, comptes corrents i caixes d’estalvis imposada pel govern de Fernando de la Rúa el 3 de desembre del 2001.

Aquell ‘corralito’ es va prolongar per gairebé un any quan es va anunciar oficialment el 2 de desembre del 2002 l’alliberament dels dipòsits retinguts.

Posteriorment i a causa de la popularitat que va adquirir el terme, es va començar a ustilitzar en tots els països de parla castellana per a fer referència a la immobilització dels dipòsits realitzada pel govern de qualsevol país.

A l’Argentina, malauradament, estan sonant de nou els tambors del ‘corralito’, el ressò del qual sembla que se sent cada cop més a prop.

Quin és el problema?

Doncs que hi ha poques reserves de divises en les arques del Banc Central argentí i, en definitiva, poca liquiditat. Això està fent que l’economia d’Argentina estigui a la vora de l’abisme.

En el rerefons també hi ha les pors dels mercats, que es temen l’incompliment dels compromisos financers adquirits amb els inversors que van prestar diners al govern argentí.

Darrerament encara s’han espantat més amb la possibilitat d’uns resultats electorals que apunten al retorn al poder del kirchnerisme, la força que durant 12 anys va governar l’Argentina (2003-2015) amb una forta intervenció estatal sobre l’economia i una retòrica anti-mercats.

Tot plegat desperta inquietud entre els inversors, perquès tenen por que un canvi de govern comporti un incompliment de les obligacions financeres de l’Argentina.

Però, és clar, la veritat és que la crisi econòmica argentina ve des de lluny. El gran taló d’Aquil·les de la presidència de Macri ha estat l’economia, de fet. El mandatari es va comprometre a reduir la inflació i portar la pobresa a “zero”, però no només no ho ha aconseguit, sinó que tots dos indicadors han augmentat durant el seu govern.

En tot aquest context, Argentina cerca també ajornar els pagaments del deute a l’FMI per a fer front amb més garanties aquesta crisi.

Ara bé, entre els argentins, quan es miren la butxaca, qui més qui menys comença a recordar aquell maleït ‘corralito’.