La setena extinció a la Terra


TONI AYALA (text)

Fins ara, es creia que en el planeta hi va haver cinc esdeveniments importants d’extinció massiva, és a dir, fenòmens en els quals desapareixen sense descendència una gran quantitat d’espècies al llarg d’un temps delimitat.

Aquestes extincions han definit els períodes geològics, que són els següents: l’Ordovícic (fa 443 milions d’anys), el Devònic Tardà (fa 372 milions d’anys), el Permià (fa 252 milions d’anys), el Triàsic (fa 201 milions d’anys) i el Cretàcic (fa 66 milions d’anys).

No obstant això, aquesta mateixa setmana un equip de científics del departament de biologia de la Universitat de Nova York, amb el suport de Shu-zhong Shen de la Universitat de Nanjing, han publicat un estudi que assegura que es va produir una sisena extinció massiva en el nostre planeta.

En concret, se centren en el període final del Guadalupian (o Permià Mitjà), quan una gran extinció va afectar la vida tant a la terra com en els mars.

Aquell esdeveniment es va produir al mateix temps que la inundació de basalt (que es produeix com a resultat d’una erupció volcànica gegant) que va crear els paranys Emeishan, una extensa formació rocosa que trobem avui en el sud de la Xina.

“Les classificacions en termes de nombres d’espècies que van sofrir l’extinció i especialment en termes de l’impacte ecològic, col·loquen a l’esdeveniment de Guadalupian (fa 259.8 milions d’anys) en la mateixa categoria que les altres extincions massives importants. Per tant, aparentment va haver-hi sis grans extincions”, sosté aquesta recerca.

La molt jove -i molt famosa- activista contra el canvi climàtic Greta Thunberg va advertir davant del Parlament europeu, el passat mes d’abril, el següent: “Ens estem enfrontant a la sisena extinció massiva i el ritme d’extinció és 10.000 vegades més ràpid del normal”.

Tenia raó amb els riscos, però, segons aquests científics, aquesta nova extinció a la Terra seria la setena i no la sisena, encara que segurament el nombre no és el més important en aquest cas.