Bones


TONI AYALA (text)

Una investigadora australiana, Alyson Wilson, ha constatat que els cadàvers es mouen fins i tot més d’un any després de la defunció de la persona, segons ha revelat a la cadena australiana ABC.

Les filmacions de Wilson són una continuació d’un estudi anterior sobre fotografia time lapse en l’estudi de cadàvers, que va ser publicada aquest any en la revista ‘Forensic Science International: Synergy’.

Les observacions dels moviments en cadàvers són importants perquè la policia, quan investiga un crim, assumeix en general que la posició en què es troba un cadàver és la que tenia en el moment de la seva defunció, a menys que hi hagi proves clares que les restes van ser mogudes.

Alyson Wilson és investigadora en una de les úniques “granges de cossos” fora dels Estats Units, que es troba en un lloc secret als afores de Sídney, Austràlia.

Què és una ‘granja de cossos’? Doncs són uns centres que investiguen la descomposició de cadàvers per a ajudar a la policia i als patòlegs en recerques criminals.

La tafonomia, del grec “taphos” (enterrament) i “nomos” (llei) és la ciència que estudia els processos de descomposició d’organismes i la seva fossilització. Per això, el centre on treballa Wilson s’anomena Instal·lació Australiana de Recerca Experimental Tafonòmica.

Com a part de les seves recerques, Wilson va registrar durant 17 mesos imatges amb la tècnica del time lapse d’un dels cadàvers de la ‘granja’. Es veu que va comprovar com els braços que estaven al costat del cadàver en el moment de la mort van acabar oberts cap als costats. És a dir, es van moure.

La investigadora creu que els moviments es relacionen amb el procés de descomposició a mesura que el cos es momifica i els lligaments s’assequen.

Aquesta descoberta dona llum als professionals que es dediquen a resoldre crims, com van demostrar-nos els protagonistes de la sèrie de ficció ‘Bones’, en la qual la doctora Brennan ajudant a l’agent Booth de l’FBI amb els casos on hi troben restes humanes que requereixen ser identificades.