La festa de l’Àrea 51


TONI AYALA (text)

L’anunciada festa dels ovnis a la famosa Àrea 51 ha congregat, al final, unes 3.000 persones. Ni 5.000 ni 50.000 com es temia quan, el mes de juny passat, Matty Roberts, un estudiant californià de 21 anys, va crear un esdeveniment a Facebook en el qual animava a la gent a acudir a la base militar per a esbrinar si realment hi havia extraterrestres.

Els entusiastes dels ovnis, atrets pels festivals de temàtica alienígena que s’hi han celebrat aprofitant l’ocasió, van arribar el divendres a les zones rurals de Nevada a prop de la base militar de l’Àrea 51 i, si bé s’ho van passar bé, ningú no va poder accedir al recinte. Hi va haver cinc detinguts, això sí.

L’Àrea 51 es va crear en plena Guerra Freda. Estats Units necessitava un lloc aïllat i segur per a provar les armes amb les quals competia amb els soviètics. El llavors president Dwight Sr. Eisenhower va aprovar que una zona en el desert de Nevada s’utilitzés com a laboratori i camp d’entrenament secret de la Força Aèria.

D’aquesta manera, va néixer la base militar de l’Àrea 51, un terreny de més de 12.000 quilòmetres quadrats a prop de zones on es realitzaven proves nuclears.

El 1955, el govern dels Estats Units va triar l’Àrea 51 per a assemblar i provar el Lockheed U2, un avió espia al qual anomenaven la “Dama Drac”. Així va néixer el Projecte Aquatone, que, segons un document desclassificat de la CIA, tenia l’objectiu de fer vols de reconeixement de “23 objectius de prioritat extremadament alta a la Unió Soviètica”.

Avions que es provaven en la base volaven tres vegades més alt que un avió comercial i a velocitat supersònica. Quan els passatgers i pilots d’avions comercials que volaven per la zona veien aquests avions supersònics secrets en acció, es pensaven que eren ovnis, segons va revelar un documental del National Geographic.

Però el cas és que, a hores d’ara, ningú -tret dels militars- no ha pogut accedir a l’Àrea 51, amb la qual cosa es continuarà alimentant la creença que allà dins s’experimenta amb extraterrestres o s’hi guarden ovnis.