Jocs de guerra


TONI AYALA (text)

L’any 1983, la pel·lícula ‘Jocs de guerra’, de John Badham, va causar sensació, doncs mostrava com un adolescent (Matthew Broderick) podia ser capaç d’iniciar un conflicte nuclear mundial. Com si d’un videojoc es tractés, podíem veure-hi la simulació d’aquesta Tercer Guerra Mundial.

A l’actualitat, ens trobem en un rebrot de la Guerra Freda entre Rússia i els Estats Units, a la qual hi podríem afegir la Xina. Però, el cas és que els dos gegants de l’armament mundial nuclear han entrat en una dinàmica de nova proliferació de míssils.

Per això, un grup d’experts en seguretat i armes nuclears de la Universitat de Princeton, als Estats Units, han creat una simulació anomenada “Pla A”, que mostra la devastació que deixaria un conflicte nuclear entre els Estats Units i Rússia.

Segons els seus càlculs, en qüestió d’hores hi hauria 34 milions de morts i més de 57 milions de ferits. Han fet públic un vídeo per mostrar al món “les conseqüències potencialment catastròfiques dels actuals plans de guerra nuclear dels Estats Units i Rússia”:

“El risc d’una guerra nuclear ha augmentat dramàticament en els últims dos anys a mesura que els Estats Units i Rússia han abandonat els tractats de control d’armes nuclears”, assenyalen els creadors de la simulació en el blog del programa de Ciència i Seguretat Global de la Universitat de Princeton.

“Han començat a desenvolupar nous tipus d’armes nuclears i han ampliat les circumstàncies en les quals podrien usar aquestes armes”, adverteixen.

La realitat pot superar la ficció. Avui, qui porta els comandaments d’aquests ‘Jocs de guerra’ són Donald Trump i Vladimir Putin.