La Guerra del Like


TONI AYALA (text)

Si la precampanya electoral del 10-N a Espanya ja va ben carregada, als Estats Units no es queden curts. I no només per l’impeachment al president i líder republicà, Donald Trump, sinó per temes tant sensibles com la immigració o l’accés a les armes.

Ara bé, hi ha un altre assumpte que cada cop pren més força i que, segurament, acabarà tenint un llarg recorregut, doncs a Europa també fa ja un temps que s’ha declarat la guerra a les grans companyies tecnològiques, com ara Google.

En el cas dels Estats Units podríem parlar de la ‘Guerra del Like’, en referència a Facebook. I és que, des que va començar la seva campanya, Elizabeth Warren, una de les aspirants demòcrates a la Casa Blanca, ha deixat clar que vol desmantellar les grans empreses tecnològiques, com ara Facebook o Amazon, i acabar així amb els efectes nocius del seu monopoli.

Segons la senadora, aquestes companyies han crescut tant i tenen un poder tan “excessiu” en el mercat i sobre els usuaris, que cal dividir-les en empreses més petites. No cal dir que Elizabeth Warren apunta alt, doncs no s’ha buscat uns enemics petits.

El web de notícies tecnològiques The Verge ha filtrat ara unes paraules del fundador i president executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, qui assegura que lluitarà “a mort” contra el pla de la candidata demòcrata.

Zuckerberg sembla realment preocupat pels intents de dividir la seva empresa. “Si ella és elegida presidenta, aposto que afrontaríem un procés legal, i aposto que guanyaríem aquest procés legal”, va afirmar davant dels seus empleats.

Segons el multimilionari tecnològic, tot plegat “apesta”, doncs no vol “enfrontar-se a una enorme demanda” contra el seu propi govern.

Elizabeth Warren no s’ha quedat curta i li ha contestat a Twitter amb una nova crítica a Facebook: ”El que realment ‘apesta’ és que no arregléssim el sistema corrupte que permet que els gegants com Facebook s’involucrin en pràctiques anticompetitives, trepitgin els drets de privacitat del consumidor i que repetidament no assumeixin la seva responsabilitat de protegir la nostra democràcia”.

La ‘Guerra del Like’ ha començat.

Però, segurament, el taló d’Aquil·les de Facebook poden ser les seves dificultats per tirar endavant la seva criptomoneda.