El declivi del ‘shukatsu’


TONI AYALA (text)

Les relacions laborals estan canviant i, també, les formes d’accés al mercat de treball. Una prova d’això és el Japó, un dels països més tradicionals i que manté un ritual, anomenat “shukatsu”, com a pràctica predominant per a què els universitaris trobin feina a les empreses del país.

Ara, però, s’ha anunciat que el sistema canviarà a partir de principis del 2020. Fins ara, cada any a principis d’abril, milers d’estudiants a punt de graduar-se deixen d’anar a classe per a assistir a seminaris laborals organitzats per la universitat.

En el seu quart any de carrera, s’aprofiten del sistema de contractació creat l’any 1953 per Keidanren, el lobby de negocis líder al Japó que comprèn més de 1.300 corporacions i 100 grups industrials.

La falta de mà d’obra durant la ràpida expansió econòmica que va viure el país després de la Segona Guerra Mundial va fer que s’accelerés la cerca de graduats universitaris. Va ser necessari crear un sistema que ha perdurat fins als nostres dies.

Ara bé, Keidanren ha anunciat que abolirà aquest calendari tradicional de reclutament d’universitaris. A causa de la baixa natalitat al Japó en l’última dècada, hi ha menys treballadors disponibles i les empreses han de competir per una oferta de personal qualificat limitada. Les coses, en definitiva, han canviat. A més, la nova era tecnològica i digital aporta transformacions en les relacions laborals.

Però el més important és que s’ha abandonat la idea que una feina en una empresa és per a tota la vida, com promou la cultura shukatsu, ja que, en canvi, s’aposta per les noves formes de treball i per l’emprenedoria.