Holanda ja no és Holanda


TONI AYALA (text)

Holanda ja no és Holanda. De fet, Holanda mai va ser Holanda. Tant és així que, en els Jocs Olímpics de Tòquio del 2020, aquest país competirà sota el nom oficial de ‘Països Baixos’.

I no caldrà esperar fins al proper estiu, ja que el Festival d’Eurovisió, que se celebrarà al maig a Rotterdam, també serà el dels ‘Països Baixos’.

Holanda ja no serà Holanda, però és que mai no ho va ser, en part, perquè els propis holandesos han alimentat aquesta confusió. Un exemple és el lloc web oficial de turisme, Holland.com, que canviarà ara de nom, igual que la selecció nacional, ara, dels Països Baixos i no d’Holanda.

Països Baixos és la traducció al català de Nederland, que ve del terme en neerlandès “Neder-landen”, que significa “terres baixes”. El país es denomina així per la seva especial ubicació orogràfica, parcialment sota el nivell mitjà del mar.

La denominació “Holanda” fa referència a una regió del mateix nom que es troba a l’oest del país i que es divideix en dues províncies: Holanda del Nord i Holanda del Sud. Però, és clar, no tots els neerlandesos són holandesos, perquè els habitants d’alguna de les altres 10 províncies del país no són holandesos.

Tampoc són holandesos els habitants dels seus territoris del Carib (Aruba, Curaçao i Sint Maarten, aquesta última, una illa famosa perquè avions aterren pràcticament entre els turistes, que s’hi fan fotos com si semblés que toquen els aparells amb les mans).

El regne dels Països Baixos va donar nom al país actual. I les autoritats neerlandeses han decidit acabar d’una vegada per totes amb la creença que Holanda és Holanda, quan no ho és.

Ara bé, després de tants anys pensant que Johan Cruyff i d’altres eren holandesos, ¿no es farà difícil d’esborrar-ho de l’imaginari col·lectiu? Per sort, Cruyff va néixer a Amsterdam, és a dir, a la província d’Holanda Septentrional o Holanda del Nord, amb la qual cosa sempre serà holandès…