El ‘Cercle de Peter Berg’


TONI AYALA (text)

El ‘Cercle de Peter Berg’ fa referència als últims diàlegs de la seva pel·lícula d’acció The Kingdom (2007), que explica com a Ronald Fleury (Jamie Foxx), un intel·ligent agent especial dels Estats Units, li encarreguen una important missió: organitzar un equip d’elit (Jennifer Garner, Chris Cooper i Jason Baterman) que haurà de desplaçar-se a Riad per a capturar al cervell d’un atemptat terrorista que ha costat la vida a diversos compatriotes, entre els quals al seu millor amic.

L’argument es tanca amb un diàleg en paral·lel entre dos dels agents de l’FBI, per un costat, i entre la filla i el nét del cap dels terroristes, per un altre costat. En ambdós casos, es formula la mateixa pregunta:

Diàleg 1: Adam: “Fleury, digue’m, ¿què li vas murmurar a Janet perquè deixés de plorar per en Fran? (l’agent i amic mort en l’atemptat)

Ronald Fleury: “Li vaig dir que els matarem a tots”.

Diàleg 2: Filla del terrorista Abu Hamza: “Digues-me, ¿què et va murmurar el teu avi abans de morir?

Nét d’Abu Hamza: “No els temis, els matarem a tots”.

El ‘Cercle de Peter Berg’ es tancava així, donant a entendre que estàvem davant d’un conflicte sense fi, en el qual les noves generacions tornarien a repetir els mateixos actes que els seus predecessors.

Deixant de banda la ficció d’una pel·lícula i fixant-nos en la més crua realitat, hem observat com el ‘Cercle de Peter Berg’ es reproduïa respecte al conflicte català amb dos protagonistes-antagonistes.

Primer: Pocs dies abans que es fes pública la sentència condemnatòria als líders del Procés, el general de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, va fer un polèmic discurs d’alt contingut polític, en el qual va proclamar, respecte a l’actuació de la Guàrdia Civil l’1 d’Octubre del 2017: “Ho tornarem a fer”.

Segon: I pocs dies després de la sentència del Tribunal Suprem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir a l’Estat, respecte a l’autodeterminació: “Ho tornarem a fer”.

Vet aquí el ‘Cercle de Peter Berg’…