Una qüestió de calçotets


TONI AYALA (text)

Els calçotets deriven de les antigues calces, que cobrien de la cintura fins a les puntes dels peus. D’aquestes calces han sorgit noms de moltes de les peces que s’utilitzen de cintura cap avall: mitjons, mitges, calces, calçó (pantalons curts) i d’altres.

Avui dia, els calçotets són una peça de roba interior masculina que cobreix des de la cintura fins al naixement de les cuixes. N’hi ha de molts models, colors i dissenys. En alguns casos els camals cobreixen fins més avall.

Quan són curts i sense camals s’anomenen eslip, mentre que els calçotets llargs provenen de l’antic Union Suit, que era una peça interior sencera que cobria de les espatlles als turmells.

Els calçotets bòxer tenen forma de pantaló curt, com el dels boxadors, d’aquí el seu nom. Els fabricants dels bòxers tenen diferents mètodes de tancar la bragueta: fermalls de metall, botons, velcro i fins i tot botons en alguns casos. No obstant això, molts bòxers no necessiten mecanisme de tancament.

L’eslip és ideal per a activitats esportives i per a aquells que volen un suport que els bòxers no donen. I també hi ha la variant de l’eslip bòxer (en anglès boxer brief), que és un bòxer ajustat, que combina característiques del bòxer i de l’eslip.

També es comercialitza el tanga entre els homes, així com el suspensori, que és una peça interior dissenyada per a protegir els testicles durant una activitat vigorosa o esportiva.

Com diem, hi ha moltes varietats i models de calçotets, però tothom sap que s’utilitzen (tots) pel mateix: protegir la zona genital (penis i testicles) del contacte continu amb la roba exterior, que sol ser més aspra.

Ara bé, actualment, se n’ha descobert una nova utilitat: perseguir terroristes. Efectivament, en l’operació de les forces especials dels Estats Units que va acabar amb la vida del líder del grup jihadista Estat Islàmic, Abu Bakr al Bagdadi, hi van jugar un paper molt important els calçotets.

Segons s’ha revelat, un espia kurd va robar els calçotets d’Al Bagdadi per a confirmar el seu ADN i poder certificar que havien matat al terrorista més buscat.

Vet aquí com mentre que els jihadistes utilitzen una altra peça de roba per a cometre atemptats -les armilles, reconvertides en bombes humanes- ara, les forces que els persegueixen han descobert que fins i tot uns calçotets poden ser útils en la lluita contra el terrorisme.

El que no ha trascendit és si Abu Bakr al Bagdadi utilitzava bòxers, eslips, tanga o, fins i tot, suspensoris…