Elizabeth Taylor caracteritzada com a Cleòpatra

Cleòpatra, trending topic


TONI AYALA (textos)

Què tindrà Cleòpatra per convertir-se en trending topic de Twitter a mitjans de gener del 2019, és a dir, milers d’anys després de la seva mort? Per què la seva figura atrau tant? Hi ha cap personatge històric que hagi seduït tant a tants artistes com la darrera reina d’Egipte?

La seva relació amorosa amb dues grans figures de l’antiga Roma, Juli Cèsar i Marc Antoni, han servit d’inspiració al llarg de la història. En tenim múltiples exemples, com Antoni i Cleòpatra (1606), de William Shakespeare, Tot per amor (1678), de John Dryden, o el Cèsar i Cleòpatra (1901), de George Bernard Shaw.

Cleòpatra, de la dinastia hel·lènica dels Ptolemeu, va néixer l’any 69 aC i va morir l’any 30 aC. Era filla de Cleòpatra V Trifena I i de Ptolemeu XII Auletes, de qui va heretar el tron a l’edat de 17 anys.

La darrera faraona egípcia ha estat també un dels personatges més cinematogràfics de la història. Potser més conegut és la ‘Cleòpatra’ protagonitzada per l’actriu Elizabeth Taylor. Va ser una pel·lícula tant megalòmana com maleïda. 

Joseph Mankiewicz va reunir Elizabeth Taylor (Cleòpatra), Richard Burton (Marc Antoni) i Rex Harrison (Juli Cèsar) per explicar la història de la reina egípcia amb un pressupost descomunal per a l’època, ni més ni menys que 44 milions de dòlars de l’any 1963. Tant és així que gairebé acaba amb la 20th Century Fox. 

El projecte va patir canvis de director -el primer escollit va ser Rouben Mamoulian-, els problemes de salut de l’actriu protagonista, que, a més, va iniciar una relació amorosa amb el seu company de repartiment Richard Burton, tot i que tots dos estaven casats.

Mankiewicz va fer un rodatge immens que, després, seria retallat successivament, primer, per la mateixa productora, i, després, pels distribuïdors, fins que el metratge va quedar reduït a 192 minuts. El cineasta, fins i tot, va reconstruir el fòrum de Roma.

Han trobat la tomba de la faraona?

Doncs bé, ara, Cleòpatra demostra que per a la seva imatge universal no passen els anys. Ha fet treure fum a les xarxes socials després que l’egiptòleg Zahi Hawass hagi assegurat que sap “on està la seva tomba perduda”. Segons ell, si finalment l’encerten, serà una troballa “més important encara que la tomba de Tutankamón”.

L’egiptòleg, que porta anys dedicat a buscar la tomba de Cleòpatra, assegura que tots els indicis li condueixen a un ambient subterrani situat a diversos metres de profunditat, excavat en el terreny a l’ombra de les ruïnes del temple Taposiris Magna, un lloc funerari a gairebé 30 quilòmetres d’Alexandria. Així mateix, creu que la zona estaria inundada per culpa del llac que hi ha en la rodalia del derruït temple, cosa que dificulta les feines per trobar la tomba.

Una nova pel·lícula

Al mateix temps, la productora Sony sembla que està ben decidida a desafiar la maledicció cinematogràfica de Cleòpatra i tirar endavant una nova versió de la pel·lícula, dirigida per Denis Villeneuve. 

En aquest cas, Angelina Jolie i Lady Gaga es disputarien el paper d’Elizabeth Taylor. Tot i això, sembla que el guió defugirà el drama èpic de l’original i serà més aviat un “thriller polític brut i sagnant des d’una perspectiva feminista”. Un estil molt més trending topic.