Metròpolis


TONI AYALA (text i foto)

Els propers anys no seran els de la ciutat de Barcelona, sinó que seran els anys de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. O, dit d’una altra manera, Barcelona creixerà a través de la seva Àrea Metropolitana, de la mateixa manera que ho faran els municipis de l’entorn de Barcelona.

El model de Barcelona ha donat mostres d’estrès els darrers anys. Un dels exemples més clars és l’increment de l’especulació immobiliària i els efectes nocius vers els veïns i veïnes. Un altre és la massificació turística i tot el que ha comportat, no només pel que fa als preus dels pisos, sinó també a nivell d’inseguretat, incivisme i concentració d’oferta de negocis turístics (des del lloguer de patinets al top manta).

A nivell polític, aquest malestar es va traduir en un canvi de rumb a Barcelona, amb la moratòria de construcció de nous hotels. Aquesta mesura ha acabat per beneficiar els municipis del voltant, sobretot L’Hospitalet, que han pogut captar més inversió hotelera i econòmica, doncs tenien més terreny i marge per fer créixer aquesta oferta, sobretot, gràcies a les cites nacionals i internacionals de la Fira.

L’Hospitalet, qui té ja en marxa el seu Districte Cultural, no és l’únic municipi que creixerà -i molt- els propers anys en tots els sentits, sinó que Santa Coloma de Gramenet també té projectes engrescadors, inclús a nivell turístic, com ara el balneari termal de Can Zam, amb vistes al parc fluvial del Besòs. Una altra proposta interessant és el centre de recursos per a les dones de l’antiga fàbrica CIBA.

I és, precisament, en la zona del Besòs on es produirà en els propers anys el gran creixement dins de l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per tant, en un extrem, el Llobregat, L’Hospitalet liderarà grans projectes, mentre que a l’altre extrem, el Besòs, la cosa també es mourà i molt.

Hi ha un municipi petit, Sant Adrià de Besòs, que està a tocar de Barcelona. A diferència de Santa Coloma de Gramenet, té la sort de tenir sortida al mar. És a dir, té platja. I disposa de tot l’àmbit de les emblemàtiques Tres Xemeneies per convertir aquesta zona en un dels punts d’atracció d’inversió més atractius de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

En aquest context, no és estrany que, en plena recta final de la campanya electoral, els veïns i veïnes de Sant Adrià de Besòs hagin rebut a casa una carta de la companyia internacional d’inversió immobiliària ASG Iberia anunciant-los la construcció d’un hotel de la cadena Hard Rock Internacional.

Es tracta dels mateixos promotors de l’Ibis Barcelona Meridiana o del Hampton by Hilton de la Plaça Europa. És a dir, com dèiem abans, projectes que van del Llobregat al Besòs.

Imatge virtual del futur hotel Hard Rock de Sant Adrià de Besòs. / Foto: ASG Iberia

Segons la companyia, han triat ara Sant Adrià perquè “és el millor lloc per situar un hotel d’aquestes característiques per la seva ubicació davant de la costa i en el límit de Barcelona, pels seus accessos i pels seus serveis”. No en va estem parlant d’una zona a tocar de la Ronda del Litoral i del Port Fòrum. 

Segons ASG Iberia, l’hotel Hard Rock tindrà més de 500 habitacions davant mateix de la platja del Fòrum i del Port Esportiu. Argumenten que “atraurà turisme i visites a Sant Adrià”, amb un establiment hoteler de 2.000 metres quadrats que “permetrà la celebració d’esdeveniments i reunions d’empresa, disposarà de restaurants, bars i terrasses en el passeig del Moll de la Ronda”.

Segons els promotors, volen que l’hotel sigui profitós per al municipi, per la qual cosa s’han compromès amb l’Ajuntament per col·laborar en la contractació de “fins a 650 veïns” de Sant Adrià, amb un programa de formació. També volen que el teixit empresarial de la zona actuï de proveïdors de l’hotel.

Hard Rock és una marca internacional. És coneguda i aterrarà a Sant Adrià de Besòs, un municipi que pot esdevenir un dels més cotitzats de l’àrea de Barcelona els propers anys. Ja acull esdeveniments com el Barcelona Beach Festival. Però, sens dubte, el repte és gran, doncs no oblidem que també té molts problemes socials per resoldre a barris com La Mina. 

La ciutat de Barcelona està aparentment saturada, mentre que L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià de Besòs tenen manifestament grans perspectives de (present) futur.

La col·laboració dins dels municipis de l’Àrea Metropolitana és la clau, de la mateixa manera que ho és que qualsevol acció vagi en benefici de la ciutadania. L’important és no cometre els mateixos errors que Barcelona i evitar els mals de morir d’èxit.