Les altres Greta Thunberg


TONI AYALA (text)

Greta Thunberg és la cara més visible a nivell mundial de la lluita del jovent contra el canvi climàtic. Però, ni de bon tros és l’única.

De fet, 16 joves activistes acaben de sol·licitar al Comitè dels Drets de l’Infant de Nacions Unides que responsabilitzi a cinc dels països més contaminants del món: l’Argentina, el Brasil, França, Alemanya i Turquia.

A continuació, presentem a alguns dels molts joves, infants i adolescents que lluiten pel planeta arreu del món.

Alexandria Villaseñor, 14 anys

Viu a Nova York i va decidir unir-se a la lluita després de comprovar els efectes del gran incendi forestal de Califòrnia. Inspirada per Greta Thunberg, va començar a protestar cada divendres, des del 14 de desembre del 2018, davant la seu de Nacions Unides. Va causar efecte, doncs va liderar la primera vaga estudiantil contra el canvi climàtic als Estats Units. A més, va fundar la seva pròpia organització, Earthuprising.org.

Margarita Naumenko, 15 anys

Aquesta noia russa és una de les més joves líders deln moviment climàtic rus, que creix ràpidament malgrat les dificultats per manifestar-se a Rússia.

Leah Namugerwa, 15 anys

La jove ugandesa s’uneix a les vagues climàtiques tots els divendres i està pressionant perquè es prohibeixin les bosses de plàstic al seu país.

Jamie Margolin, 17 anys

Viu a Seattle, a Washington, i quan tenia 15 anys va fundar l’organització This is Zero Hour, “És l’hora zero”. Va quedar molt culpida per l’Huracà María, que va devastar Puerto Rico el 2017, així com pels incendis forestals.

Ariana Palombo, 19 anys

Des de l’Uruguai, forma part del moviment FridaysForFuture, que va arribar al seu país a finals del 2018.

Ridhima Pandey, 11 anys

La més joveneta i precoç de totes, des de l’Índia, on ja és una veterana activista. Als nou anys, va presentar un cas legal contra el govern per no prendre mesures sobre el canvi climàtic i es va unir a la petició davant Nacions Unides.

Dominga Espiñeira, 16 anys

És una de les cares visibles de la lluita contra el canvi climàtic a Xile, on la falta de neu a Santiago la va empènyer al combat.

Chiara Sacchi, 17 anys

Chiara Sacchi, de l’Argentina, és una dels 16 joves activistes que han presentat la denúncia al Comitè dels Drets de l’Infant de Nacions Unides. Viu a Buenos Aires i assegura que va iniciar la seva lluita contra l’escalfament global pels canvis climàtics locals, en un cas semblant al de Dominga Espiñeira.

Àrtemis Xakriaba, 19 anys

Aquesta brasilera és una líder juvenil indígena amazònica i forma part d’una aliança que protegeix 600 milions d’hectàrees de bosc. Fa campanya, sobretot, sobre els impactes del canvi climàtic en l’Amazonia en un moment en què s’hi han incrementat els perills de deforestació.

Raina Ivanova, 15 anys

És una de les vaguistes escolars alemanyes i també va ajudar a presentar la petició de Nacions Unides. Assegura que el canvi climàtic li treu la son

Wu Guanzhuo, 17 anys

Va ajudar a presentar un cas judicial que va obligar a tancar una fàbrica contaminant a la Xina, on lluita contra el canvi climàtic malgrat les dificultats que hi posen les autoritats xineses.

Raslen Jbeli, 17 anys

Aquest tunesià és un dels joves que van presentar la petició davant l’ONU. Va sentir els impactes del canvi climàtic després de sobreviure a un incendi forestal que va afectar les cases dels seus veïns.