Representació del pessebre amb peces de Playmobil

Maria, l’única ‘top 10’ del pessebre


TONI AYALA (textos)

És Nadal i milers i milers de persones, reunides per sopar amb la família o els amics, han cantat la famosa nadala del ‘Fum, fum, fum‘, aquella que diu:

“A vint-i-cinc de desembre

fum, fum, fum (bis)

Ha nascut un minyonet

ros i blanquet, ros i blanquet;

Fill de la Verge Maria,

n’és nat en una establia.

Fum, fum, fum”.

Es tracta, sens dubte, d’una de les nadales tradicionals catalanes més populars. Joan Amades en situa l’origen als segles XVI o XVII. La lletra ens explica que ha nascut un nen, que sabem que es diu Jesús, i que és fill de la Verge Maria.

Tanmateix, encara que, any rere any, aquesta nadala ens recordi el naixement de Jesús la Nit de Nadal i que, en el pessebre, el nounat tingui un paper molt protagonista, a l’hora de la veritat, cada cop neixen menys infants a Catalunya els pares dels quals decideixen batejar-los com el nen Jesús.

Efectivament, segons l’Idescat, del total de 1.191 noms diferents d’infants que s’han posat a Catalunya el darrer any, només un 0,38% dels nadons s’han anomenat ‘Jesús’. Aquest nom ocupa el lloc 373 de la llista, un rànquing que tanquen noms com Òria, Yussef, Yu Hao, Yi Nuo, Yaser, Yann, Yaneli, Yahia o Yaakoub.

De fet, si ens fixem en els tres personatges principals del pessebre -Jesús, Maria i Josep- és, precisament, Maria qui té el gran protagonisme. Aquest nom està en el top 10 dels més usuals a Catalunya. Ocupa el setè lloc del llistat, entre Emma i Lucía.

Maria, més que José i molt més que Jesús

El 8% dels nounats catalans es diuen Maria, és a dir, un total de 532. El segon en el rànquing del pessebre és José i, a molta distància, ja que ocupa el lloc 141, amb l’1,40% del total. N’hi ha 93 infants anomenats José nascuts el darrer any a Catalunya.

Per la seva part, Jesús, malgrat que cada 25 de desembre és el gran protagonista del ‘fum, fum, fum’, també, és el gran oblidat pels pares a l’hora de la veritat. Quan neix “un minyonet”, ja sigui “ros i blanquet” o d’unes altres característiques físiques, en el primer que pensen és en anomenar-lo Marc, que és el nom més comú a Catalunya. Un 10% dels infants s’hi diuen. I, si no, Àlex i Pol.

Hi ha 719 nounats que s’han anomenat Marc, mentre que només 25 han portat el nom de Jesús. Per tant, si ens atenem a les preferències dels pares quan han de triar un nom pels seus fills, potser seria més escaient cantar que “ha nascut Maria… fum, fum, fum”.