Nelson Mandela, el pare dels sud-africans

Madiba Mandela


TONI AYALA (textos)

Aquest 2919 es compleixen 20 anys d’ençà que Nelson Mandela (1918-2013) va retirar-se de la presidència de Sud-àfrica. Va ser el primer mandatari de raça negra a presidir el seu país.

Mandela va desmuntar les polítiques de l’apartheid racial (ell mateix va estar reclòs en una cel·la de 2,4 m d’alt per 2,1 m d’amplada de la presó de l’illa Robben durant 18 anys), va promoure la reconciliació social i va combatre la pobresa i la desigualtats.

La constitució sud-africana impedia ser president del país durant dos períodes seguits i Mandela no va fer res per canviar-ho, així que es va retirar el 1999.

Llavors, ja era considerat el “pare de la nació sud-africana”. Era (és) el Madiba o Tata (pare) dels sud-africans.

El 1993 va rebre el Premi Nobel de la Pau, però va acumular nombroses distincions internacionals. Segurament, Mandela és un dels mandataris mundials que més ha inspirat els artistes.

N’hi ha molts que li han dedicats cançons, com ara Pablo Milanés, Johnny Clegg, Hugh Masekela, Brenda Fassie, Khadja Nin, Beyond, Nickelback, Ampie du Preez, AB de Villiers o Raffi.

Per tant, es pot recordar la seva figura a través de diversos temes musicals, entre els quals destaquem aquests tres:

Free Nelson Mandela (1983, The Special AKA)

I Just Called to Say I Love You (1984, Stevie Wonder)

Nelson Mandela (1985, Youssou N’Dour)

La vida de Mandela també ha estat retratada al cinema i la televisió en diverses ocasions. Grans actors com Danny Glover, Sidney Poitier, Dennis Haysbert, Morgan Freeman o Idris Elba s’han posat en la seva pell.

D’entre tots els films i telefilms, podríem destacar un que va tenir especialment èxit:

Invictus (2009, Clint Eastwood)