e-Censura


TONI AYALA (text i foto)

El rànquing dels 10 països que més practiquen restriccions a internet està encapçalat per Corea del Nord, seguit de la Xina. Hi ha països on l’accés a la xarxa està molt limitat, com ara a zones de l’Àfrica, com Eritrea o Etiòpia.

També és visible la censura, segons els informes de les ONG, a Aràbia Saudita, l’Iran, Síria, Tunis, Vietnam o Birmània, igual que a Turquia, Turkmenistan, Azerbaidjan o Cuba.

La tendència actual dels Estats és anar cap a una major regulació d’internet, sovint, sota el paraigua d’evitar el terrorisme o l’espionatge internacional, tot i que, a la pràctica, el que es fa és espiar la privacitat dels propis ciutadans.

El darrer cas extrem arriba ara de Rússia, que acaba d’anunciar una mena de simulacre de ciberguerra i tallarà l’accés a internet durant tot un dia abans de l’1 d’abril.

Rússia vol assajar la posada en marxa d’una mena d’intranet russa, que pugui superar qualsevol atac de l’exterior. A Corea del Nord ja existeix una que està completament desconnectada de la resta del món.

A la pràctica, amb aquesta eina, Rússia podria restringir l’accés a internet, que seria vigilat per la ciberpolicia. Això és més o menys el que ja succeeix a la Xina, on milers d’agents controlen la xarxa i on s’està invertint molt en tecnologia per vigilar la ciutadania.

L’escala de censura a internet depèn de cada país. Curiosament, Google, Twitter o Facebook operen a Rússia.

Són empreses nord-americanes, grans multinacionals que estan en funcionament en territori rus, el teòric contrincant d’EUA en aquesta nova Guerra Freda del segle XXI que, també, es vol portar al camp del ciberespai.

De vegades, en esdeveniments puntuals, ja s’ha demostrat com es pot portar a la pràctica una ciberlluita, com va passar durant la jornada de l’1 d’Octubre del 2017 a Catalunya, amb ciberatacs per evitar que es poguessin dur a terme les votacions del referèndum sobiranista, declarat il·legal per la justícia i el govern espanyols. Arran d’aquella jornada també es va obrir el debat sobre el control de les xarxes socials per part de les autoritats.

La tendència, a nivell global, és que aquesta e-Censura podria anar en augment els propers anys, no només per retallar les llibertats dels ciutadans, sinó també per utilitzar, precisament, aquesta tecnologia a favor dels interessos de determinats grups de poder. És el que, avui dia, ja es coneix també com a fake news