40 anys de Procés en 12 cançons


TONI AYALA (text)

La Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya té feta una selecció de temes musicals “referits als canvis polítics i socials dels darrers temps, la majoria dels quals són favorables al Procés independentista”.

De fet, expliquen que s’hi veu reflectit “el llarg Procés a través dels enregistraments sonors editats a Catalunya”.

I és que les cançons no són només dels darrers deu anys, ni coincideixen només amb les manifestacions multitudinàries de la Diada, més recents en el temps, sinó que es remunten a finals dels anys 70 i abasten totes les dècades, des dels 80 als 90 i fins el que portem de segle XXI.

Segons la Unitat de Sonors i Audiovisuals, “en els últims 40 anys ha anat sorgint a Catalunya una nova fornada molt prolífica de cantautors hereus de la “Nova Cançó” i dels moviments de protesta post franquistes (anys 80’s i 90’s), així com de cantautors immersos en la transformació de la societat cap a un món global (anys 2000 fins l’actualitat)”.

Aquests cantautors “són clau per transmetre a través de la música idees clares, directes i contundents de descontentament i denúncia: la lluita contra la injustícia, els governs corruptes i les seves actuacions, la desigualtat i la insolidaritat, el desequilibri econòmic, el poder de la sobirania del poble i, en els darrers anys, la idea que cal aconseguir la independència de Catalunya”.

D’entre tota la selecció que ha fet la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya, n’hem triat un total de dotze.

Francesc Pi de la Serra

Si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol (1977)

Lluís Llach

Venim del nord, venim del sud (1978)

Esquirols

Et cobriran de blasmes (1982)

Companyia Elèctrica Dharma

No volem ser (1986)

Kitsch

Independència (1996)

Brams

Guanyarem! (1998)

Feliu Ventura

Cançó XXI (2003)

Cesk Freixas

Abril del 1984 (2009)

Pepet i Marieta

La Via (2013)

Alfonso Vilallonga

Maldà State (Estat propi) (2013)

Lo Gitano Blanc

300 galetes (2014)

Tu Rai

Ara que tens veu (2015)