Dragon Ball Súper: Broly


ARNAU GASCÓ (text)

Després del retorn de Bola de Drac a les nostres pantalles el 2013, amb la pel·lícula que duia el subtítol de La batalla dels déus, aquesta saga ha tornat a viure una nova etapa per reconquerir tant el seu vell públic que va créixer amb la sèrie i que sent gran estima per en Goku i companyia, com també de nous, amb nous personatges i noves aventures. Aquest camí, però, no ha estat lliure d’entrebancs.

Després que la sèrie Bola de Drac: Súper acabés amb un arc argumental que va ser molt ben acollit i que va deixar molts fans amb ganes de més, es va fer públic que estaven treballant en una nova pel·lícula. Aquesta vegada, el títol abandonaria la “Z” de les dues anteriors per ser substituïda per “Súper”, donat que aquesta nova cinta mostraria una aventura posterior als fets de la sèrie, però no se’n va saber el títol en un principi.

Com és costum en aquesta era d’internet, els fans van començar a especular sobre a qui s’hauria d’enfrontar en Son Goku aquesta vegada. Només se sabia que seria un Saiyan, un guerrer de la mateixa raça que en Goku, però va ser quan, finalment, es va revelar la identitat d’aquest guerrer quan les xarxes bullirien amb entusiasme. I va succeir això mateix quan es va anunciar el subtítol de la pel·lícula, només una paraula que ho deia tot: “BROLY”.

En Broly, el superguerrer llegendari, un personatge aparegut per primera vegada el 1993 a la recordada pel·lícula “La Batalla Ardent”, aconseguint una molt bona acollida que li va fer aparèixer en dues continuacions i en un bon número de spin-off i videojocs de la sèrie.

L’aspecte imponent i terrorífic del personatge el van convertir en un preferit dels fans, però les pel·lícules i tot el material on apareixia eren considerades fora de la història “oficial” de la sèrie. Això canviava amb l’anunci de “Bola de Drac Súper: Broly”, el personatge esdevenia per fi part del cànon de l’univers Bola de Drac. 

L’argument

Ara bé, aquest Broly no és el mateix que coneixem dels anys 90, aquesta versió difereix en alguns aspectes que ara veurem.

La pel·lícula comença ensenyant-nos el Planeta Vegeta, on el seu rei, l’orgullós Rei Vegeta pateix la humiliació de veure’s forçat a servir sota les ordres d’en Freezer, el cruel emperador de l’univers. Tot seguit veiem com el rei, en adonar-se de l’existència d’un nen amb un poder latent extraordinari, decideix exiliar-lo per evitar que suposi una amenaça. Aquest nen es diu Broly, i el seu pare, el general Paragus, decideix seguir-lo a l’exili i preparar-lo per venjar-se del rei. Fins aquí la història és molt semblant a la que coneixíem de la versió anterior, amb la diferència que a l’antiga, el rei ordenava l’execució del nadó, però el seu gran poder li salvava la vida.

La següent secció de la cinta ens trasllada uns pocs anys després, i veiem en Bardock, personatge molt conegut per ser el pare d’en Son Goku, el protagonista de tota la saga, que ara viatge cap al seu planeta natal per una ordre del Freezer, que mana a tots els Saiyans tornar al Planeta Vegeta sense especificar la raó.

En Bardock es malfia de les intencions d’en Freezer i preveu que pretén aprofitar que tots els guerrers són a un mateix lloc per exterminar-los, llavors, decideix que el seu fill petit se’n vagi a la Terra, un planeta considerat de poc valor, per salvar-li la vida. Aquesta part és bàsicament l’adaptació del manga “Bola de Drac: minus” que explica l’autèntic origen d’en Goku i, a més, ens deixava veure per primer cop a la seva mare, que ara apareix en versió animada per primera vegada amb aquesta adaptació.

El moment del comiat dels pares d’en Goku amb el seu fill és el moment més emotiu de tota la cinta, ja que els espectadors ho afronten amb el coneixement d’allò que ha de succeir poc després.

Sobre l’argument no es pot dir gran cosa més, passen els anys i ens situem després dels esdeveniments de Bola de Drac Súper i veurem com els esdeveniments i una nova recerca de les Boles de Drac acaben duent a un xoc de poders entre en Broly i els nostres herois. Però la gran diferència la trobarem en aquest just abans del gran combat, donat que veurem un Broly adult, que ha crescut en estat salvatge, lluny de qualsevol societat i amb un gran odi per la família d’en Vegeta però que amaga un esperit pacífic i noble.

Aquí és on rau la major diferència entre el Broly dels 90 i l’actual, en la versió original en Broly tenia un impuls destructor que no semblava tenir una raó de ser, aquí en canvi tenim un odi que es deu als seus anys a l’exili i a la manipulació del seu pare, i, alhora, veiem com ell, en diversos punts de la pel·lícula sent afecte per altres éssers, cosa que en el Broly antic era impensable.

Conclusions

Aquesta pel·lícula troba un equilibri entre aquest nou Broly, més humà i capaç de generar certa empatia, amb el Broly destructiu de les versions prèvies, aparentment indestructible i de enormes músculs i infinita set de sang, i ho aconsegueix amb un recurs tant simple com útil que ja feia servir la sèrie des dels seus primers anys, però amb una petita volta de full, que serveix per justificar la transformació que s’observa en el nou Broly durant el combat. Així és fins a convertir-se en un monstre que recorda més a la primera versió. No es desvelarà aquí per no espatllar la sorpresa, però el seguidor de Bola de Drac sabrà que vol dir això quan vegi la cinta.

Els últims 50 minuts o més de la pel·lícula són els que constitueixen el gran enfrontament contra en Broly.

En aquesta part, l’experiència es converteix en un espectacle continu d’acció al més pur estil Bola de Drac que deixen l’espectador entre el somriure i l’expressió d’estupefacció davant d’un espectacle amb una animació de molt bona qualitat que no decep. Realment, quan un compra una entrada per veure aquesta pel·lícula, el que s’espera és exactament una batalla èpica com les que veia de petit, però amb una tecnologia millor.

En aquest sentit. la pel·lícula compleix les expectatives satisfactòriament i aconsegueix deixar-te bocabadat en alguns moments, realment resulta aclaparador, cosa que pot resultar tant el punt més negatiu de la cinta com el més positiu, depenent de la persona a qui es pregunti.

Aquesta lluita acaba d’una manera una mica forçada, que deixa clara la intenció de donar continuïtat a la història, molt allunyat del cop de puny final d’en Goku a la pel·lícula original (que en el doblatge en català ens deixava un moment divertidament inoblidable amb el crit de “A LA PORRA!!” del doblador Marc Zanni, que torna a deixar-li la  veu a en Goku una vegada més a la versió catalana).

En conclusió, Bola de Drac Súper: Broly és una experiència pels fans de Bola de Drac de tota la vida, divertida, intensa, èpica i, fins i tot, emotiva en certs moments. No estem davant de cap obra mestra, però tampoc pretén ser-ho.

És un producte que busca satisfer a qui tenia ganes de tornar a contemplar una lluita de Goku contra Broly i ho aconsegueix sobradament. El superguerrer llegendari ha tornat, i certament no es fàcil d’imaginar una millor manera de fer-lo tornar.