L’autèntica revolució 5G


TONI AYALA (text i foto)

En l’era de les noves tecnologies, el 5G està en boca de tothom. Va ser l’estrella del darrer Mobile World Congress de Barcelona, doncs, entre d’altres coses,  multiplicarà la velocitat de les comunicacions mòbils fins a aconseguir pics d’1 a 10 Gbps, més del que ofereix actualment la fibra òptica.

Ara bé, vivim una altra revolució del 5G, de la qual no se’n parla gaire, però que segurament condiciona molt més les nostres vides que no pas el 5G tecnològic. El 5G humà, aquell que fa referència a les 5 Generacions que, actualment, conviuen en una mateixa societat en els països més avançats, aquells on, com a Espanya, hi ha prou benestar i prou cobertura sanitària com perquè la població arribi a l’etapa de la vellesa gaudint encara d’una certa joventut.

Els experts en la matèria coincideixen a diagnosticar que totes les etapes de la vida s’allarguen, des de l’adolescència a aquesta falsa vellesa que ja no es pot associar tant, ni de bon tros, a l’ancianitat.

La definició de la paraula “ancià” o “anciana” fa referència a “una persona de molts anys”. Però, la pregunta avui dia és, quants anys són molts anys? Seixanta? Setanta? Vuitanta? Noranta? Cent?…

Fa pocs dies, la policia va detenir dos atracadors de bancs a Barcelona. Un tenia 73 anys i l’altre, 80. En un dels robatoris s’havien endut 32.000 euros i en l’altre, 45.000 euros. Gairebé al mateix temps, una dona de 73 anys va ser hospitalitzada després que resultés greument ferida en caure durant una càrrega policial a Niça, quan participava en una manifestació dels armilles grogues. El president francès, Emmanuel Macron, li va recriminar públicament que ja no tenia edat per a ficar-se en aquest tipus de lluites. 

Entén Macron la revolució del 5G que s’està esdevenint al segle XXI? Per a què serveix una persona d’edat suposadament avançada? Per estar en una residència? Per jugar al dòmino?

Ja es va veure durant el moviment del 15-M que l’ànim de protesta no té fronteres d’edat. La prova va ser el grup dels Iaioflautes. També es va poder contemplar com molts ciutadans d’edat presumptament avançada van anar a votar l’1 d’Octubre del 2017 i, després, des d’alguns sectors, se’ls hi recriminava, com si les persones de 70, 80 o 90 anys no poguessin sortir al carrer a expressar-se de la forma que vulguin i quan vulguin.

En la societat del 5G estan canviant les regles del joc. Avui pots ser pensionista amb 55 anys si la teva empresa ha decidit prejubilar-te, mentre, pel contrari, es debat si cal apujar l’edat de la jubilació. Els joves o no tant joves ajornen la maternitat, mentre que molts adolescents retarden tot el que poden l’entrada a la vida adulta. De fet, hi ha adolescents de 30 i 40 anys.

Les persones majors de 60 anys viatgen pel món més que mai, mentre que cada cop hi ha més homes i dones que traspassen la línia dels 100 anys.

No se’n va parlar en el darrer Mobile World Congress, però l’autèntica revolució del 5G és aquesta de les 5 Generacions que estan aprenent a conviure a marxes forçades, de fet, a molta més velocitat que la xarxa tecnològica del 5G.