#Mayxit


TONI AYALA (text)

El Brexit és, segurament, un dels processos que ha acabat amb la carrera de més polítics, començant per l’exprimer ministre britànic, David Cameron, que va ser qui va convocar el referèndum el 2016. No se sap qui serà el rei (o reina) Artur que finalment tregui l’espasa Excàlibur de la roca i faci efectiva la retirada del Regne Unit de la UE.

Els britànics havien de sortir de la Unió Europea el 29 de març del 2019. Però, arribats a aquesta data, gairebé es parla més de la possible sortida d’escena de la primera ministra britànica, Theresa May, que no pas del Brexit.

De fet, ja fa uns dies que s’utilitza el hashtag #Mayxit per parlar de la dimissió de May. El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha inistit una vegada més que la primera ministra ha de deixar el càrrec ja i convocar eleccions generals.

La raó és que el Parlament britànic ha tombat per tercera vegada l’acord per a la sortida del Regne Unit de la UE al qual havia arribat Theresa May amb les autoritats de la Unió Europea. Així és, en el mateix dia que se suposava que el Regne Unit havia de sortir de l’Europa comunitària, no només hi continua a dins, sinó que el problema continua fent-se més i més gros.

La moció ha estat rebutjada per 344 diputats enfront dels 286 vots a favor. May necessitava una majoria de 318 vots per poder aprovar el seu pla i garantir la pròrroga del Brexit fins al 22 de maig, tal com havia exigit la Unió Europea.

La premier va oferir la seva dimissió per a aconseguir el suport dels ‘brexiters’ més durs del seu propi partit, però ni tan sols amb això ha estat possible. Ha perdut per 38 vots.

Amb aquesta derrota, May té ara fins al 12 d’abril per a negociar una pròrroga més llarga amb Brussel·les, la qual cosa implicaria que el Regne Unit haurà de participar en les eleccions europees de maig, o bé acceptar una sortida sense acord (un Brexit dur). El Consell Europeu es reunirà d’urgència dos dies abans de la data límit per perlar-ne. Han saltat totes les alarmes.

Arribarà el #Mayxit abans que el Brexit? I, encara més, hi haurà Brexit alguna vegada? Els partidaris d’un nou referèndum s’acabaran imposant?… L’únic que sembla segur és que Theresa May comença a tenir els dies comptats en la primera línea política.

Si finalment hi hagués properament un #Mayxit, la ironia de tot plegat és que es pot donar el cas que tres dels protagonistes principals del procés que va donar peu a iniciar el Brexit fa tres anys (l’exalcalde de Londres Boris Johnson; el llavors primer ministre David Cameron i la llavors ministra de l’Interior Theresa May) no estiguessin donant la cara en primera línia quan el Regne Unit acabés abandonant la Unió Europea.