Sant Jordi i Mary Poppins


TONI AYALA (text)

Quan arriba el Dia del Llibre, cada any, les mirades se centren en commemorar efemèrides relacionades amb els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Fins i tot hi ha qui es refereix a Garcilaso de la Vega o a Josep Pla, ja que tots quatre guarden relació amb la data del 23 d’abril.

Ara bé, com moltes vegades passa en la història, se silencia la figura d’una escriptora. Malgrat que va morir un 23 d’abril (de l’any 1996), gairebé ningú acostuma a fer referència a la seva obra quan es commemora, any rere any, la Diada de Sant Jordi. I això que un dels seus personatges, Mary Poppins, és un dels més universals, no només a nivell literari, sinó gràcies al cinema i als musicals de Broadway.

Estem parlant de l’australiana P.L. Travers, pseudònim de Pamela Lyndon Travers. I això del pseudònim és important perquè és un altre exemple de dona escriptora que va haver de recórrer a aquest artifici perquè els lectors no sabessin que era una autora i no un autor.

Però, Pamela Lyndon Travers va tenir una vida intensa. Va ser una escriptora, actriu i periodista que, si bé ha passat a la història com la creadora de la famosa mainadera de ficció Mary Poppins, té una biografia tant o més cinematogràfica com la del personatge que va crear amb el seu puny i lletra.

Helen Lyndon Goff (coneguda entre la seva família com Lyndon) va néixer a Maryborough (Austràlia) l’any 1899. El seu pare, Travers Robert Goff, va ser un alcohòlic crònic que va morir a l’edat de 43 anys. Helen va estudiar a l’escola de nenes Normanhurst d’Ashfield, Sidney, durant la Primera Guerra Mundial.

Va tenir una carrera literària precoç, ja que Travers va començar a publicar els seus poemes quan era encara una adolescent i va escriure per a ‘The Bulletin’ i ‘Triad’ mentre es guanyava una reputació com a actriu. La precocitat és important, doncs, com es veurà, Mary Poppins és fruit de la seva imaginació literària adolescent.

Com a actriu, va fer gires per Austràlia i Nova Zelanda, amb una companyia shakespeariana itinerant, abans d’anar a Anglaterra el 1924. Allà es va dedicar a escriure sota el pseudònim P.L. Travers.

L’any 1925, mentre estava a Irlanda, Travers va conèixer al poeta William George Russell, que, com a editor de The Irish Statesman, va acceptar publicar alguns dels seus poemes. A través de Russell, Travers va conèixer a William Butler Yeats i altres poetes irlandesos, la qual cosa va despertar el seu interès pel món de la mitologia. Més tard, el místic Gurdjieff va causar un gran efecte sobre ella.

La història de Mary Poppins va sortir a la llum a Londres el 1934. Va tenir tant èxit que Disney va realitzar una adaptació musical de l’obra el 1964, protagonitzada per Julie Andrews. Encara que va ser assessora de la producció, el personatge de Mary Poppins en la pel·lícula es va allunyar de l’original i, per això, no va autoritzar-ne l’adaptació de les quatre seqüeles següents de la novel·la, malgrat els intents de Disney de persuadir-la.

Segons l’autora, el nom “Mary Poppins” es va originar d’històries de la seva infància que ella va crear per a les seves germanes. La tieta de Travers, Helen Morehead, qui vivia a Woollahra, Sidney, solia dir “Spit spot, al llit”, la qual cosa va ser una possible inspiració per al personatge.

Durant la Segona Guerra Mundial, va treballar per al Ministeri d’Informació britànic. I, pels seus serveis a la literatura, Travers va ser nomenada oficial de l’Ordre de l’Imperi Britànic per la Reina Isabel II l’any 1977.

Encara que Travers va tenir nombroses relacions fugaces amb homes al llarg de la seva vida, va viure durant més d’una dècada amb Magde Burnand, filla del dramaturg i exeditor de Punch, Sir Francis Burnand. Van compartir un apartament a Londres. La seva amistat, en les paraules d’un biògraf, seria “intensa”.

Als 40 anys, Travers va adoptar a un nen petit irlandès al qual va anomenar Camillus,​ nét de Joseph Hone, primer biògraf de W.B. Yeats, que va criar als seus set néts amb la seva dona. Camillus no va saber de l’existència de la seva veritable família ni dels seus germans fins als 17 anys, quan un d’ells, Anthony, va arribar a Londres i va trucar a la porta de la casa de Travers. No li va fer gaire gràcia.

Travers va viure fins als 96 anys, encara que la seva salut va ser delicada cap al final de la seva vida. Va morir a Londres el 23 d’abril de 1996. Però el seu personatge més famós, Mary Poppins, perdura tant que Disney, finalment, va realitzar una seqüela de la pel·lícula tot just l’any passat, protagonitzada per Emily Blunt, ‘El retorn de Mary Poppins’.

En realitat, mai havia marxat.