Xina Megalodon


TONI AYALA (text)

Un dels indicadors del potencial d’un país és l’economia. Hi ha qui també compara les seves forces armades i si té o no armament nuclear. També hi ha qui es fixa en el grau de benestar social, en l’esperança de vida, el nivell de desigualtats socials, els índexs educatius o en la qualitat dels serveis. Tanmateix, hi ha un element que ha d’acompanyar a qualsevol aspirant a potència mundial: la producció cinematogràfica.

Ens podríem preguntar què seria dels Estats Units i de la cultura nord-americana, estesa per tot el món, si no fos per la indústria de Hollywood i, ara també, per plataformes com Netflix. Els nord-americans han escrit i dominat la cultura moderna gràcies, en bona part, a les pel·lícules.

Però, en el aquest camp, als nord-americans els estan sortint cada cop més rivals, principalment, Rússia i, sobretot, la Xina. També passa amb les potències emergents, com l’eterna candidata Índia, on la indústria de Bollywood és importantíssima.

L’actriu xinesa Li Bingbing, a Megalodon.

Ara bé, els casos rus i xinès són els més interessants des del punt de vista, també, polític i cultural-geoestratègic. Quan Vladimir Putin va assolir el poder, en paral·lel, es van començar a produir tota una sèrie de films que exaltaven els valors i la històrica de la mare pàtria russa, en escenaris com la Segona Guerra Mundial o la conquesta de l’espai.

Un cop més, però, són els xinesos els que estan jugant més bé les seves cartes. Mentre teixeixen la seva moderna nova Ruta de la Seda comercial, milloren el seu armament i ocupen cada cop millors posicions en la cursa tecnològica, per exemple, en la telefonia mòbil o el comerç online, també han iniciat una ofensiva cinematogràfica.

Una de les estratègies que duen a terme els xinesos és situar imatges de la Xina i de la vida moderna xinesa en les grans produccions cinematogràfiques. I, si pot ser, protagonitzades pels actors i actrius més mediàtics, com ara Tom Cruise. Un dels casos més clars recents és la pel·lícula Skyscraper (El gratacel), amb Dwayne Johnson d’estrella, que transcorre a la Xina.

Una altra jugada que estan fent els xinesos és, a banda de situar-se també com a productors i coproduir grans films d’aventures o de ciència-ficció, és col·locar actors i actrius del seu país entre els herois i les heroïnes. Un exemple és l’actriu Jing Tian. I un dels més recents és també Li BingBing, actriu i cantant xinesa que és una de les grans protagonistes de The Meg (Megalodón), al costat de Jason Statham.

No només això, sinó que la pel·lícula es desenvolupa tant a prop de la Xina que, fins i tot, es pot veure la típica escena de banyistes amenaçats per un megatauró, en aquest cas, en una platja xinesa i no dels Estats Units.

I és que, sens dubte, també en el cinema es demostra que la Xina és el gran Megalodon del segle XXI, un colós que avança en tots els fronts, també, en l’entreteniment.