Selfies a Mart


TONI AYALA (text) / NASA (fotos)

Un dels gestos humans més estesos al segle XXI i relacionats amb la tecnologia és fer-se una fotografia selfie.

En certa manera, el selfie demostra la capacitat d’autosuficiència moderna que caracteritza l’espècie humana, com si fos una metàfora de la individualitat (i, en alguns casos, l’individualisme). Tanmateix, aquesta individualitat, curiosament, no s’entén sovint sense la mirada de la col·lectivitat (i el col·lectivisme), doncs, com demostren les xarxes socials, hi ha un afany per compartir aquests selfies amb la resta d’amics, coneguts o desconeguts, sovint, amb l’objectiu d’aconseguir la seva aprovació. És a dir, un ‘like’.

La NASA ha alliberat el seu arxiu gràfic considerant-lo de domini públic. Aquest pas ens permet gaudir i compartir les imatges que estan documentant el fabulós viatge que la Humanitat fa anys que ha iniciat per intentar arribar a nous planetes.

Ara com ara, aquesta feina l’estan duent a terme les màquines, bàsicament, pel que fa a les missions més allunyades de la Terra, com ara a Mart. La conquesta de l’espai està humanitzada en la figura dels astronautes. Les seves històries i aventures han sigut narrades i, també, mostrades a través de la televisió o del cinema. I, el que encara no han viscut, ens ho imaginem a través del gènere de la ciència ficció.

Ara bé, d’entre el conjunt d’imatges més recents que es poden veure al magnífic arxiu de la NASA crida l’atenció el gest humà que ha tingut el rover Curiosity Mars, qui s’ha fet una foto selfie en el planeta vermell. Com si es tractés d’un famós instagramer, després ha compartit la imatge amb tothom. Sense dubte, un gest motiu de reflexió.

Foto selfie compartida pel rover a Mart.

La carrera per conquerir l’espai, lluny d’aturar-se, sembla més viva que mai. A continuació, compartim algunes de les imatges més recents dels preparatius de la NASA per a futures missions a la Lluna i a Mart:

Orion

La versió de prova de l’Orion adjunta al sistema de suspensió de llançament per a la prova de vol Ascent Abort-2 (AA-2), prevista per al 2 de juliol. AA-2 és una prova de seguretat crítica que ajuda a aplanar el camí per a les missions d’Àrtemis prop de la Lluna, i permetrà als astronautes posar un peu en la superfície lunar per a 2024.

Mars 2020

La nau espacial Mars 2020 de la NASA se sotmet a un examen previ a una prova acústica en el Centre de Proves Ambientals del Laboratori de Propulsió a raig de la NASA a Pasadena, Califòrnia. La imatge va ser presa l’11 d’abril del 2019.

 

Nova nau espacial

La nau espacial completada que portarà el pròxim vehicle de la NASA a Mart apareix en aquesta fotografia, del 9 de maig del 2019, suspesa per cables mentre es prepara per a proves de buit tèrmic (TVAC) en la instal·lació del simulador espacial en el Laboratori de propulsió a raig de la NASA a Pasadena, Califòrnia. El rover 2020 porta un conjunt d’instruments completament nou, que inclou un innovador sistema d’emmagatzematge de mostres que recollirà de Mart. La missió partirà de Florida al juliol del 2020 i aterrarà a Mart el 18 de febrer del 2021.

Propulsió elèctrica

Sistemes avançats de propulsió elèctrica ubicat en la instal·lació de buit VF-5.