Reality TV


TONI AYALA (text i foto)

La retransmissió en directe del judici als líders del Procés independentista català va ser una anomalia dins de la norma habitual, doncs és molt estrany que les cadenes de televisió a Espanya emetin els judicis.

Per tant, és una prova més de l’alt interès que ha generat aquest cas en la societat espanyola i, especialment, en la catalana, on va concentrar-se bona part de l’audiència. Tanmateix, crida l’atenció que no s’hagin pogut veure en viu i en directe altres judicis, com ara els vinculats a la corrupció política.

En el món de la televisió encara avui triomfen els formats de programes basats en el plantejament de judicis sobre conflictes. A Catalunya, per exemple, va tenir molt d’èxit l’espai ‘Vostè jutja’ a TV3, dirigit i presentat per Joaquim M. Puyal. El programa, en realitatm barrejava moltes coses: des d’un concurs fins a una ficció cinematogràfica sobre qüestions d’actualitat, a més d’un exercici pràctic sobre la llengua catalana, un simulacre de judici i una enquesta que permetia saber què pensava l’opinió pública catalana sobre diverses qüestions.

Avui dia, una de les 25 persones més influents de l’àmbit hispà, segons la revista People, és la doctora Ana María Polo, una advocada dels Estats Units, tot i que d’origen cubà, que és tota una estrella de la televisió des de Miami, on presenta des de fa 18 anys el programa de judicis ‘Caso cerrado’.

No és cap broma, doncs aquest espai es veu en més de 20 països de parla hispana, on una mitjana d’un milió de teleespectadors (set milions a través de YouTube) segueixen la resolució de les demandes que es plantegen en cada programa.

En el primer contracte del programa només se’n contemplava l’emissió de 52 episodis, però l’èxit de la fórmula judicial va fer que encara avui estigui en antena. És un cas semblant al de la jutgessa nord-americana Judy Sheindlin -Judge Judy- qui va començar el seu programa l’any 1996 i, 23 temporades després, encara està a l’aire. De fet, cobra més de 50 milions de dòlars l’any.

Un altre cas és el de Jerry Springer, un altre advocat nord-americà el programa del qual es va emetre fins al 2018 o el que és el mateix: durant 27 temporades seguides.

La telerrealitat o reality TV té èxit, encara que, en el cas del judici del Procés, la realitat ha superat, amb escreix, qualsevol ficció.