Hong Kong, la revolució del Pokémon Go


TONI AYALA (text)

Després que els manifestants participants a les protestes de Hong Kong patissin atacs de grups violents, van optar per recórrer al videojoc Pokémon Go per poder organitzar les reunions sense ser descoberts.

A més, les convocatòries per jugar al Pokémon Go -encara que després siguin en realitat per manifestar-se- no es poden considerar com una protesta no autoritzada. D’aquesta manera, burlen els controls de les autoritats xineses. Aquest videojoc, que permet als jugadors caçar monstres virtuals en llocs del món real, s’utilitza, doncs, per convocar els manifestants en els punts de protesta.

A Catalunya, les protestes derivades del Procés independentista, així com la convocatòria de l’1-O, van posar de moda l’ús dels xats de l’aplicació de missatgeria privada Telegram, ja que es considerava que era més confidencial que no pas el WhatsApp.

A Hong Kong, els manifestants també pensen el mateix i defugen, també, la utilització de WhatsApp i Facebook, doncs, sobretot aquesta última, és una aplicació molt més fàcil de controlar per les autoritats.

Una altra app que estan emprant és el servei de transport Uber. Resulta que hi ha conductors voluntaris que ajuden els manifestants a fugir del lloc de les protestes quan comença el ball de bastons i per evitar que els detinguin. Malgrat això, es calcula que, des de principis de juny, s’han produït més de 500 arrestos.

Els manifestants també difonen les hores i llocs de les protestes enviant anònimament cartells a través de l’AirDrop, una eina que permet la transferència d’arxius entre dispositius d’Apple.

Es passen informació sobre les ubicacions en temps real de la força policial, la situació de les protestes a cada carrer i les localitzacions d’estacions de primers auxilis, entre d’altres dades útils.

Els conductors voluntaris d’Uber deshabiliten el seu GPS per a evitar ser rastrejats, ja que ofereixen viatges a casa als manifestants que necessiten abandonar el lloc de la protesta.

De fet, els xofers envien la seva ubicació, destinació i número de placa a l’administrador del canal del grup de Telegram perquè pugui organitzar l’evacuació.

Estem al segle XXI i les formes de protesta, encara que siguin a peu del carrer, també s’han modernitzat i han entrat a l’era digital de ple.