Adéu al vell capitalisme


TONI AYALA (text i foto)

“Adéu, vell Capitalisme! Hola, nou Capitalisme!”

Aquesta seria la síntesi del que ens espera en les properes dues o tres dècades. Durant els propers anys viurem un procés de transformació del model econòmic -i, també, social- associat a la fi del Capitalisme tal com l’hem conegut fins ara i el sorgiment d’un nou Capitalisme.

L’ONU ha encarregat un informe a un grup d’experts economistes i científics finlandesos -la Unitat de Recerca BIOS- sobre el desenvolupament sostenible de la Humanitat. I el resum és que ens alerten seriosament que estem enmig d’una transformació de model econòmic el rerefons del qual és l’esgotament dels recursos i el canvi climàtic.

Dit d’una altra manera: el Capitalisme tal com el coneixem sempre ha tingut una gran dependència de l’energia barata, que n’és el motor o el factor que ha facilitat el creixement dels últims 150 anys. Però l’era de l’energia barata s’acaba. I, sense energia barata, el vell Capitalisme es col·lapsarà. I el problema és que cal un gran esforç per a tallar la nostra dependència dels combustibles fòssils.

Segons les conclusions de l’informe de BIOS, les teories econòmiques dominants avui dia van ser desenvolupades en l’era de l’abundància energètica i, per tant, tant aquestes teories com les polítiques econòmiques relacionades es basen en la pressuposició d’un creixement energètic. Però, els governs que continuen en aquesta línia -i negant el canvi climàtic- en realitat, no estan oferint solucions reals al problema de fons.

Els científics finlandesos fan un símil entre la situació actual i el període de postguerra que es va viure després de la Segona Guerra Mundial, quan els països van haver de reconstruir tant les seves infraestructures com les seves pràctiques econòmiques i socials. Doncs bé, ara caldria fer un procés semblant, però cap a unes societats no depenents dels combustibles fòssils.

Segons l’informe de BIOS, cal transformar les formes en què es produeixen i consumeixen l’energia, el transport, els aliments i l’habitatge. I, per a tot això, donen un termini: tenim entre 15 i 30 anys per a reconstruir el model.

I si no ho fem?…