Bolívar sobirà


TONI AYALA (text)

El 20 d’agost del 2018, és a dir, ara fa just un any, Veneçuela va estrenar el ‘bolívar sobirà’, la nova moneda amb cinc zeros menys que substituïa al ‘bolívar fort’, víctima de la hiperinflació del país, la més alta del món.

La nova moneda formava part d’un pla econòmic per sortir de la crisi econòmica del país. I és que la devaluació era tant gran fa un any que, amb el vell bolívar, els articles més quotidians costaven centenars de milers o milions, fent impossibles els comptes de les empreses i també de les famílies. Es necessitaven desenes de bitllets per a comprar, fins i tot, un cafè o una ampolla d’aigua o una coca-cola.

Però, com està la situació un any després? Doncs, l’únic que no ha canviat és que Nicolás Maduro segueix en el poder, perquè, a nivell econòmic, Veneçuela no surt del pou.

Segons càlculs que s’han fet públics aquesta setmana amb motiu del primer aniversari de la nova moneda, si fa un any la garrafa d’aigua mineral de cinc litres costava 136 bolívars, ara es ven ja a 22.305 bolívars. És a dir, està tornant a passar el mateix.

El bolívar sobirà havia de provocar un “equilibri reevaluador” en l’economia veneçolana. Però, això, no ha passat. El Banc Central de Veneçuela (BCV) va publicar al maig que la inflació de Veneçuela havia tancat el 2018 per sobre del 130.000%, però el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el 2019 arribarà ja a un 10.000.000%.

Segons l’associació civil Centre de Documentació i Anàlisi per als Treballadors, el juliol passat el salari mínim a Veneçuela només donava per a cobrir un 2,4% de la cistella alimentària d’una família mitjana.

El salari mínim se situa en 40.000 bolívars mensuals, és a dir, menys de 3 euros. Al capdavall, el bolívar sobirà l’únic que ha acabat aportant és perllongar encara més el sobirà drama dels veneçolans.